Svet
11 ogledov

Begunci se vračajo domov

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Kirgiški begunci se počasi vračajo domov, potem ko so jih minuli teden pregnali krvavi medetnični spopadi. Parlamentarne volitve mesec dni prej.

V Kirgizijo se je po podatkih lokalnih oblasti vrnilo okoli 35 tisoč beguncev, kar so potrdili tudi v ZN. Točno število povratnikov pa za zdaj še ni znano. Kljub vračanju beguncev ostajajo razmere v državi napete, saj še vedno prihaja do incidentov med podporniki aprila strmoglavljenega predsednika Kurmanbeka Bakijeva in privrženci začasne vlade pod vodstvom Roze Otunbajeve.

Ta je, da bi zmanjšala napetosti med prebivalstvom, prestavila datum predčasnih parlamentarnih volitev z oktobra na prve dni septembra. Točen datum bo znan po nedeljskem referendumu o ustavnih spremembah. Referendum bi sicer lahko po mnenju nekaterih povzročil nove nemire.

Tisoči mrtvi
Nasilje v kirgiškem mestu Oš se je razmahnilo pred desetimi dnevi, ko so kirgiške tolpe začele napade na trgovine in domove Uzbekov, s tem pa so se okrepile napetosti med obema etničnima skupinama v regiji, ki so tlele že desetletja. V nasilju je po uradnih podatkih umrlo do dva tisoč ljudi, okoli 400 tisoč pa jih je zapustilo domove. Kirgiške oblasti so odgovornost za izbruh nasilja pripisale Bakijevu, ki vsakršno vpletenost zanika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.