Svet
47 ogledov

Begunci tožijo Nemčijo

begunci EPA
V Nemčijo je lani prispelo več kot milijon prosilcev azila; proces odločanja se je že začel za 440 tisoč prosilcev. Zaradi dolgih čakalnih dob nekateri tožijo državo Nemčijo.

Zvezni nemški urad za migracije in begunce očitno ni bil pripravljen na ogromni begunski val, ki je Nemčijo zajel v lanskem letu; čeprav so zaposlili več sto dodatnih uslužbencev, težko dohajajo veliko število prošenj. Ocenjujejo, da bodo določitev za vsakega posameznika lahko sprejeli v roku od treh do šestih mesecev od dneva vložene prošnje. Pri tem je potrebno vedeti, da begunci morajo najprej čakati, da lahko vlogo sploh oddajo. Med begunci so primeri, ko morajo na odločitev čakati tudi po pol leta.

"Ti ljudje skušajo tožiti državo zaradi njene domnevne pasivnosti, z namenom, da bi njihove zahteve obravnavali v sprejemljivejšem roku," je za Deutsche Welle povedal Maximilian Pichl, pravni svetovalec organizacije Pro Asyl. "Upajo, da bo sodišče prisililo omenjeni urad, da hitreje sprejema svoje odločitve."

"Že januarja lani, se pravi pred aktualnim valom beguncev, smo imeli tu 200 tisoč primerov, ki se niso premaknili z mrtve točke," poudarja Pichl. "Mnogi begunci in njihovi pravni zastopniki ne vidijo druge opcije, kot tožbo. Predstavljate si te ljudi, ki leta čakajo v begunskih centrih brez kakršne koli perspektive, nimajo možnosti za službo, za nič, poleg tega so ločeni od svojih družin!"

Doslej je vloženih že preko 2.300 tožb, pri čemer prednjačijo Afganistanci (560), Iračani (337), Eritrejci (217) in Sirci (207).

Komentarjev 18
  • Žurnalček 03:35 04.februar 2016.

    PVLMM tožte svoj ISIL !

  • Žurnalček 19:57 03.februar 2016.

    Ja k njim , tam bomo imeli nafto in od nje živeli . Če bi se zamenjal , nobenemu Slovencu v Siriji ne bi bilo potrebno delat . 2 miljona duš , pa 4 miljone sodčkov nafte na dan !

  • Žurnalček 19:54 03.februar 2016.

    Naj , bo vsaj Švabam prekipelo in bodo na naslednjih volitvah izvolili "malega Hitlera ", ki bo stvar uredil z nemško preciznostjo !