Svet
21 ogledov

Begunec, ki je moril, je v Nemčijo prišel že kot obsojenec

Maria Ladenburger Facebook
V Nemčiji še vedno odmeva primer posilstva in umora 19-letnega dekleta v Freiburgu. Osumljenca je policija že prijela, gre za 17-letnega begunca. Kot je potrdil nemški notranji minister, je bil fant že v Grčiji obsojen zaradi poskusa uboja.

17-letni begunec iz Afgansitana, ki ga nemške oblasti držijo v priporu kot edinega osumljenca posilstva in umora 19-letnega dekleta iz Freiburga, je imel težave z zakonom že v begunskem centru v Grčiji. Takrat je v prepad porinil 20-letno študentko, ki pa je s hudimi poškodbami preživela.

Zaradi poskusa uboja so ga tamkajšnje oblasti leta 2013 obsodile na 10-letno zaporno kazen. Pred letom dni so ga pogojno izpustili, a pri tem postavili pogoj, da se redno javlja pristojnim.

"Na podlagi prstnih odtisov, ki smo jih v sredo zvečer prejeli s strani Grčije lahko nedvomno potrdimo, da gre za isto osebo," je včeraj povedal nemški notranji minister Thomas de Maiziere. Grčijo, ki je njegov primer umestila le v nacionalni register, ni pa ga sporočila Interpolu in evropskim agencijam, je Maiziere obtožil hude površnosti. 

"Če bi se dosledno držali pravil, bi bili nanj pozorni že ob njegovem prihodu v Nemčijo," je izpostavil notranji minister. "To je nedopustno. Mislim, da bomo morali z grško stranjo izmenjati nekaj besed na to temo." Napako grških kolegov so kritizirali tudi v Zvezi nemških kriminologov. Grčija se je že odzvala in pri tem izpostavila, da je bil njegov pogojni izpust v skladu z zakonom.

17-letni begunec je na podlagi DNK analize osumljen, da je oktobra letos posilil in usmrtil 19-letnico iz Freiburga. V Nemčijo je prispel konec lanskega leta, kot mladoletnega begunca so ga namestili pri eni izmed nemških družin.

Nemške oblasti si trenutno s pomočjo izvedencev medicinske stroke trudijo potrditi resnično starost fanta, na podlagi tega podatka mu bodo izrekli kazen za njegov zločin.

PREBERITE TUDI:

Primer umora 19-letne študentke je v Nemčiji sprožil ostre polemike glede varnosti in odnosa do beguncev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Boris Odreitz 17:39 17.december 2016.

    seveda so, ampak kriminalci so kriminalci, niso begunci. So samo švercerji. Tudi janša je švercalč orožje, sicer ni bil begunec, je pa vojni dobičkar. Vi8del na lastne oči Gornja Radgona Radenci Tistega davnega poletja !

  • Boris Odreitz 17:37 17.december 2016.

    natanko tako, ker ta morilec ni bil begunse. Bil je morilec. Begunci so revni ljudje na begu pred smrtjo, dobrodušni ljudje. Ta je bil kriminalec!

  • Boris Odreitz 17:36 17.december 2016.

    ta ni bil begunec pač pa kriminalec. Begunci ne morijo !