Svet
36 ogledov

"Bejrut ni nevaren." Nato je počilo.

Teroristični napad v Bejrutu
1/4
Reuters
Libanonske oblasti so napovedale, da bodo tožile avtorje ameriške serije Domovina, ker naj bi v zadnjih epizodah prestolnico Bejrut prikazali kot trdnjavo teroristov. In prav danes je tam eksplodiral avtomobil bomba, ki je ubil najmanj osem ljudi, tudi visokega predstavnika varnostnih sil.

V enem najhujših terorističnih napadov v zadnjih letih je bilo ranjenih še okoli 80 ljudi. Njegov sodelavec je potrdil, da je v napadu umrl Vissam al Hassan, eden glavnih ljudi v obveščevalni službi, ki se je nedavno proslavil z odkritjem načrtovane bombne zarote nekega politika, ki je imel vezi s sirskim diktatorjem Bašarjem al Asadom. Ali je bil prav al Hassan tarča napada, še ni potrjeno.

Napetosti v tej večnarodnostni državi so se v zadnjih tednih zaostrile spričo razmer v sosednji Siriji. Eksplozija je odjeknila v večinoma krščanskem predelu Bejruta, kjer je tudi oporišče falangistov, ostrih nasprotnikov sirskega režima, ki pa ima v Libanonu veliko privržencev. Počilo je v trenutku popoldanske konice, ko so ljudje prihajali v šole in vrtce po svoje otroke. Razdejanje je bilo silovito.

CIA v seriji lovila teroriste po Bejrutu

Zanimivo je prav danes tamkajšnji minister za turizem Fadi Abboud povedal, da se z odvetniki pogovarja o tem, kako ukrepati proti producentom ameriške serije Homeland (Domovina). V njeni drugi sezoni predvajanja se je pred dvema tednoma zgodba odvijala v Bejrutu, kjer je ameriška obveščevalna služba CIA po zaslugi izdajstva njegove žene ubila vodjo tamkajšnje šiitske organizacije Hezbolah v trenutku, ko se je sestal z enim od vodij teroristične organizacije Al Kaida.

Abboud je medijem dejal, da je sicer fiktivna serija Bejrut po krivici ožigosalo za trdnjavo terorizma in mesto kalašnikov, kjer so tuji turisti zelo ogroženi. Zato je pozval vse domačine, naj z blogi, prek socialnih omrežij in na vse druge načine vplivajo na dvig zavedanje Zahoda o lepotah mesta. Da ima prav, pričata Lonely Planet, ki ga je uvrstil na seznam 10 mest, ki so se po težkih časih najbolj pompozno vrnila na turistične zemljevide sveta, ter New York Times, pri katerem so obisk mesta označili za nekaj nujnega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.