Svet
623 ogledov

Bela hiša grožnjo označila kot resno

Bela hiša Profimedia
Grožnje Irana o maščevanju Izraelu za nedavni napad na konzulat v Damasku so resne, je danes sporočila Bela hiša. V Washingtonu so ob tem dodali, da bodo poskrbeli, da bodo Izraelci imeli, kar potrebujejo za obrambo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Še vedno menimo, da je morebitna grožnja s strani Irana resna in izvedljiva," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby.

Kirby ni potrdil poročil o tem, da ameriški uradniki menijo, da je napad Irana na Izrael neizogiben, prav tako ni komentiral, ali bodo ZDA pomagale sestreliti morebitne iranske rakete namenjene Izraelu.

"Rekel bi le, da to zelo, zelo pozorno spremljamo," je dejal in dodal, da bo Washington poskrbel, da bodo Izraelci imeli, kar potrebujejo za obrambo.

Tam imajo več tisoč vojakov

ZDA bodo medtem preučile svojo postavitev sil v Bližnjem vzhodu, kjer imajo več tisoč vojakov.

Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo opozoril, da Iran grozi z napadom na Izrael. Ponovil je trdno podporo ZDA Izraelu, ki je najpomembnejši regionalni zaveznik Washingtona.

Iran je Izraelu javno zagrozil s povračilnimi ukrepi po domnevno izraelskem napadu na kompleks iranskega veleposlaništva v sirski prestolnici Damask 1. aprila. Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je poudaril, da je šlo za napad na iransko ozemlje, za katerega mora biti Izrael kaznovan.

Med najmanj 16 žrtvami napada sta bila dva poveljnika iranske revolucionarne garde, ki je dejavna v sirski državljanski vojni, kjer podpira državno vojsko.

Komentarjev 3
  • bobubob 14:48 14.april 2024.

    Piroman zna gasiti svoje požare, saj so njegovo delo. Zna gasiti. Dlje gori, dlje lahko gasi in ustvarja svojo nepogrešljivost, pomembnost, ugled in končno - zaslužek.

  • 8521074593dc2823ea9eaaa120b4da0a86675b38 06:57 13.april 2024.

    Židi so de facto napadli ozemlje Irana. Iran ima pravico do samoobrambe.

  • Ender3 03:17 13.april 2024.

    Končno naj Izreal dobi dobro lekcijo..