Svet
4746 ogledov

Bela hiša sporoča: Trump najavil veliko odkritje v zvezi s "kitajskim virusom"

Donald Trump
1/11
Epa
Trump je na izredni tiskovni konferenci povedal, da gre za zgodovinski preboj v boju proti Covid-19.

Bela hiša oz. njena tiskovna predstavnica Kayleigh McEnany je včeraj napovedala izredno tiskovno konferenco, na kateri naj bi ameriški predsednik Donald Trump predstavili veliko odkritje v zvezi z zdravljenjem novega koronavirusa. 

Ameriški predsednik Donald Trump je na izredni tiskovni konferenci povedal, da gre za zgodovinski preboj v boju proti "kitajskemu virusu" in napovedal avtorizacijo uporabe krvne plazme nekdanjih bolnikov za zdravljenje bolezni covid-19. 

Zdravljenje s plazmo prebolelih

V ZDA so bolnike so doslej plazmo tistih, ki so preboleli covid-19, že dali okrog 70.000 drugim bolnikom z novim koronavirusom, vendar pa še ni z gotovostjo potrjeno, da zadeva deluje pri vseh, ni jasno, kakšna doza mora biti in še ni jasno kdaj jo je najbolje dati.

Klinika Mayo je pred kratkim poročala, da so močni namigi, da lahko plazma pomaga, vendar so priznali, da še ni dovolj dokazano.

Izredna avtorizacija

Izredna avtorizacija plazme s strani uprave za hrano in zdravila ZDA (FDA) pomeni, da bodo določeni pacienti prišli lažje do plazme, ni pa to zelena luč za zdravljenje covida-19 s plazmo. Zdravljenje poteka tako, da tistim, ki so covid-19 preboleli, vzamejo plazmo s protitelesi in jo vbrizgajo bolnikom. Ta način zdravljenja nalezljivih bolezni je v uporabi že več kot sto let, vendar v vseh primerih ne deluje.

"Plazme se ne sme jemati kot novi standard"

Glavna znanstvenica FDA Denise Hinton je v pismu ob avtorizaciji sporočila, da se plazma ne sme jemati kot novi standard nege pacientov s covidom-19, saj čakajo še na dodatne podatke od drugih analiz in kliničnih poskusov v naslednjih mesecih.

Trump je v Beli hiši z upraviteljem FDA Stephenom Hahnom ob strani zagotovil, da gre za pomembno prelomnico in ponovil obtožbo, da nekateri pri FDA zadržujejo razvoj cepiva in zdravil iz političnih razlogov. Obtožbe je na televiziji ABC pred tem izrekel tudi Trumpov šef kabineta Mark Meadows. "Nekateri pri FDA niso tako marljivi kot bi morali biti," je dejal.

Koronavirus v ZDA | Avtor: Epa Epa
"Zavaja in napada integriteto znanstvenikov"

"To, da je Hahn le stal tam in Trumpu dovolil, da zavaja in napada integriteto znanstvenikov FDA , je bilo naravnost sramotno. Kar zgrozilo me je. Plazma je le obetajoča terapija, ki znanstveno še ni potrjena," pa je izjavil prodekan univerze Johnsa Hopkinsa Joshua Sharfstein.

Nekdanji upravitelj FDA Scott Gottlieb je odločno zavrnil, da bi kdo pri FDA res namerno upočasnjeval razvoj zdravila iz političnih razlogov ali počel kaj drugega, kar ni v interesu javnega zdravja in pacientov.

Trump že ponujal zdravila brez podlage znanosti

Trump je doslej javnosti ponudil že veliko zdravil za covid-19 brez podlage v znanosti. Znanstveniki, kot sta Sharfstein in Gottlieb, izpostavljajo promocijo zdravila za malarijo hidroksiklorokin, pobudo za zdravljenje z ultravijoličnimi žarki in vbrizgavanjem dezinfekcijskih sredstev v človeško telo, nazadnje pa še zdravljenje z oleandrinom, strupenim izvlečkom plevela, kar je nemudoma sprožilo opozorila strokovnjakov, naj ljudje tega ne delajo, ker se bodo zastrupili.

V ZDA bodo 3. novembra volitve, na katerih si Trump prizadeva osvojiti drugi mandat, a zaostaja za demokratom Josephom Bidnom v praktično vseh nacionalnih anketah od sredine februarja naprej. Eden od razlogov za zaostanek je njegov odgovor na pandemijo koronavirusa, s katerim se je v ZDA doslej po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa okužilo 5,7 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo skoraj 177.000.

Donald Trump z masko | Avtor: Epa Epa

Zadnja anketa CBS in YouGov ugotavlja, da 62 odstotkov Američanov vladni odgovor ocenjuje kot slab, vendar pa tako meni le 27 odstotkov republikancev.

Okrog 73 odstotkov republikancev meni, da je vladni odgovor dober, kar 57 odstotkov pa jih je v anketi zatrdilo, da je smrtni davek sprejemljiv. Na drugi strani 90 odstotkov demokratov in 67 odstotkov neodvisnih volivcev meni, da smrtni davek, ki je največji na svetu, nikakor ni sprejemljiv.

Okrog 64 odstotkov republikancev meni, da je mrtvih veliko manj, kot pa kažejo uradne številke, od vseh volivcev pa jih 44 odstotkov meni, da je mrtvih dejansko še več, kot pa kažejo uradne številke.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar ovca
    ovca 12:44 24.avgust 2020.

    Hmmmm, a temu oranžnemu bebcu so pa sedaj kitajci ok? Zanimivo....

  • Avatar Pinkopalinko.
    Pinkopalinko. 11:05 24.avgust 2020.

    cakam, da bo kdo ustrelil tega bebca Trampa, ker je res idiot kot ga že dolgo ni bilo na čelu ZDA zadnji taki je bil Bush mlajsi pa se on ni bil tak bebec.......kaki bebec moras sele biti, da gres ...prikaži več takega degena volit..........pa upam, da jo ne bo zraven skupila naš kura Melanija

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 10:20 24.avgust 2020.

    no ,zdaj pa nehajte z neumnimi ukrepi ,velika večina se sami od sebe pozdravi in zdraviti je možno ,paracetamol(lekadol) pomaga kaj še treba več