Svet
7 ogledov

Belfast pretresli spopadi

Večina praznovalcev je na svoj cilj prišla brez večjih zapletov. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Vsakoletno praznovanje na Severnem Irskem je letos zahtevalo 27 poškodovanih policistov, trije so morali v bolnišnico.

Spopadi med policijo in izgredniki so se v Belfastu zgodili v noči na ponedeljek, ko je prek 200 maskiranih irskih katolikov začelo metati molotovke, opeke in druge predmete v policijske vrste. Eden izmed protestnikov je na policiste streljal tudi z zračno pištolo in pri tem ranil tri policiste, ki so morali oditi v bolnišnico. Ostali so zaradi težke opreme utrpeli le manjše poškodbe, policisti pa so aretirali tri irske državljane.

Po besedah očividcev pa je po spopadih na ulicah ostalo pravo razdejanje. "Videti je bilo kot popoln kaos. Ljudje so kričeč ležali na tleh, medtem ko jih je devet rešilcev poskušalo oskrbeti," je dejala Ruth Patterson, protestantska mestna svetnica.

Parade so del vsakoletnega praznovanja v spomin zmage kralja Viljema Oranskega leta 1620, ko je porazil britanskega kralja. Letošnjega praznovanja se je udeležilo prek 50 tisoč ljudi, vsako leto pa med praznovanjem manjšinskih protestantskih „oranževcev“ in katoliško večino postane napeto. V zadnjih 40 letih so spopadi zahtevali že prek 3.700 žrtev, čeprav so se v zadnjem času umirili.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.