Svet
7 ogledov

Belgija v stanju visoke pripravljenosti

Protiteroristična operacija v Belgiji
1/7
EPA
V obsežni protiteroristični operaciji v Verviersu ubili dva džihadista. V Bruslju evakuirali sedež policije.

Belgija je v stanju visoke pripravljenosti po protiteroristični operaciji, v kateri sta bila ubita dva dva domnevna džihadista.

PREBERITE TUDI: Obsežna protiteroristična akcija v Berlinu: Nemčija miri, da nevarnosti ni.

Ubili so ju v četrtek popoldan v vzhodnem delu mesta Verviers, potem ko sta z avtomatskim orožjem streljala na policiste.

Pripravljali obsežen napad

Oblasti so izvedle obsežno operacijo, v kateri so v Verviersu ter v Bruslju in drugih predelih države prijeli več kot deset ljudi, ki so se vrnili iz Sirije in pripravljali obsežen napad v Belgiji. Pri tem je bil ranjen še en osumljenec.

Namestnik belgijskega tožilca Eric Van der Sijpt je po napadu v bližini nemške meje dejal, da so stopnjo nevarnosti pred terorističnimi napadi dvignili z druge na tretjo. "Osumljenci so več minut streljali na specialne enote zvezne policije, preden so jih onesposobili."

Po poročanju lokalnih medijev so na mestu operacije našli štiri kalašnikove, material za pripravo bombe ter policijsko obleko. Na območju Verviersa so ostale varnostne sile.

Cilj policijska postaja

Več informacij o dogodku bo policija posredovala tekom današnjega dneva. Belgijski novinar Mark Eeckhaut je za BBC povedal, da so osumljenci načrtovali napad na policijsko postajo v Verviersu in povzročitev velikega števila smrtnih žrtev.

Belgijski mediji poročajo, da so zaradi sporočila, da se v stavbi nahaja bomba, evakuirali tudi sedež zvezne policije v Bruslju. Policija išče tudi moškega, ki je v četrtek na postaji podzemne železnice v Bruslju vzklikal slogane v arabskem in francoskem jeziku.

Dogodki v Belgiji naj ne bi bili povezani z napadi v Parizu.

Komentarjev 3
  • mb 09:24 16.januar 2015.

    ..."Dogodki v Belgiji naj ne bi bili povezani z napadi v Parizu."...ne kje pa. a ste neumni ali se samo delate neumne !?VSI taki dogodki so povezani, čeprav ne neposredno. so pavsi so islamski skrajneži in teroristi

  • Papaja Popi 08:45 16.januar 2015.

    Začetni požar se najlažje pogasi.

  • janez 08:11 16.januar 2015.

    Tako je prav! Z vsemi sredstvi. Brez milosti!