Svet
4 ogledov

Belgijci končno dobili vlado

Elio Di Rupa Belgija EPA
V Bruslju je 541 dni po parlamentarnih volitvah v Belgiji prisegla nova vlada. Po prisegi sledi še glasovanje o zaupnici v parlamentu.

Šesterica strank, ki bo sodelovala v vladni koaliciji, je dogovor o razdelitvi ministrstev dosegla v ponedeljek, prisegi vlade frankofonskega socialista Elia Di Rupa pred kraljem Albertom II. pa bo sledilo še glasovanje o zaupnici v parlamentu.

Di Rupo je po 32 letih postal prvi francosko govoreči premier Belgije in tudi prvi socialist na tem položaju po letu 1974. V novi vladi bo poleg premierja še 12 ministrov in šest državnih sekretarjev, tako da bo manjša od začasne vlade s 15 ministri in sedmimi državnimi sekretarji. Novo vladno koalicijo sestavljajo po tri flamske in valonske stranke, in sicer socialisti, krščanski demokrati ter liberalci. V njej pa ni najmočnejše politične stranke flamsko govorečega dela, nacionalistov N-VA.

Nova vlada je v proračunu za prihodnje leto predvidela stroge varčevalne ukrepe, s katerimi naj bi Belgija v letu dni privarčevala 11,3 milijarde evrov, primanjkljaj pa bi se znižal pod mejo treh odstotkov BDP. Med drugim so napovedani posebni davki na višje dohodke, obdavčenje delniških poslov, krčenje nadomestil za brezposelnost ter višja starostna meja za predčasno upokojitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.