Svet
18 ogledov

Belgijska policija objavila video "moškega s klobukom"

Napadalci bruselj teroristi Žurnal24 main
V torkovih terorističnih napadih v Bruslju je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 35 ljudi, je danes preko družbenega omrežja Twitter sporočila belgijska ministrica za zdravje Maggie De Block. Belgijska policija je medtem objavila nov posnetek domnevnega tretjega napadalca z bruseljskega letališča.

Kot je pojasnila De Blockova, je 31 ljudi umrlo na prizoriščih napadov - mednarodnem letališču Zaventem in postaji podzemne železnice Maelbeek - štirje pa v bolnišnicah, kjer so podlegli poškodbam. V bilanco žrtev niso všteti trije samomorilski napadalci, katerih posmrtne ostanke so tudi že identificirali.

Med 31 žrtvami na prizoriščih napadov so jih doslej identificirali 28 - 15 na letališču in 13 na postaji podzemne železnice. "Tri družine še čakajo novice," je novinarjem povedala tiskovna predstavnica tožilstva v Bruslju Ine Van Wymersch in dodala, da analiza DNK treh žrtev še poteka.

Teroristični napadi v Bruslju | Avtor: EPA EPA
Mrtvi iz osmih držav

Med identificiranimi žrtvami je 16 Belgijcev in 12 tujcev. Med slednjimi so Američani, Nizozemci, Švedi, Nemci, Francozi, Kitajci, Italijani in Britanci.

V torkovih napadih je bilo tudi 340 ranjenih. Med njimi so državljani Belgije in še 19 držav.

Belgijska policija pa je danes objavila nov video posnetek domnevnega tretjega napadalca z bruseljskega letališča. Na njem je videti moškega s klobukom in v beli jakni, ki pred seboj po terminalu za odhode poriva voziček z veliko torbo.

Moški je skupaj z identificiranima samomorilskima napadalcema Ibrahimom El Bakraouijem in Najimom Laachraouijem. Tiskovni predstavnik belgijskega tožilstva je povedal, da gre za nov, še neobjavljen posnetek.

Policija ob posnetku poudarja, da želijo ugotoviti identiteto moškega na njem.

Vložene obtožnice, podrobnosti ne razkrivajo

Tožilstvo preiskuje domnevo, da je "moški s klobukom" Faycal Cheffou, ki je obtožen terorističnih dejavnosti v povezavi z napadoma na letališču, a ne sodeluje s preiskovalci, je povedal vir blizu preiskavi.

Belgijsko tožilstvo je medtem danes tri ljudi, aretirane med protiterorističnimi operacijami konec tedna, obtožilo sodelovanja v teroristični skupini. Kot so sporočili, gre za Yassina A., Mohameda B. in Aboubakra O., a v interesu preiskave niso želeli razkriti podrobnosti.

Zvezno tožilstvo ob tem ni navedlo, ali so bili prijeti povezani z napadi v Bruslju. Dodali so, da so četrto osebo, ki so jo prijeli v nedeljo, že izpustili.

Četverico je belgijska policija prijela med 13 racijami, ki so jih v nedeljo izvedli v Bruslju ter mestih Mechelen in Duffel severno od prestolnice.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.