Svet
17 ogledov

Beli baloni namesto Berlinskega zidu

25 obletnica berlinskega zidu
1/5
EPA
Na mestu, kjer je včasih stal zid, zažarela 15-kilometrska svetlobna veriga. Jutri, ko bo praznovanje doseglo vrhunec, pred Brandenburškimi vrati pričakujejo vsaj dva milijona ljudi.

155 kilometrov dolg in več metrov visok zid, ki je razdelil Berlin na dva dela, je po 28 letih padel 9. novembra 1989. Danes je od njega ostalo malo. Manj kot leto dni kasneje, 3. oktobra 1990, je bila Nemčija znova združena.

Danes je na osrednjem dogodku dolgoletni berlinski župan Klaus Wowereit prižgal 15 kilometrov dolgo verigo s kar osem tisoč svetlobnimi baloni, ki sledi poti, kjer je nekoč stal zid. Balone bodo v nedeljo zvečer ob zvokih evropske himne Oda radosti spustili v zrak.

Gorbačov: Začela se je nova hladna vojna

V Berlin je prispel tudi 83-letni nekdanji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov. Njegov program gospodarskih in političnih reform, znan kot perestrojka in glasnost, je odprl pot za konec hladne vojne in padec Berlinskega zidu. Pripisujejo mu tudi glavne zasluge za to, da vzhodnonemški protesti leta 1989 niso bili krvavo zatrti.

Gorbačov Zahodu, zlasti ZDA, očita, da po političnih spremembah leta 1989 nista držala obljub. Namesto tega sta se razglasila za zmagovalca hladne vojne in se okoristila na račun šibkosti Rusije, je v nemški prestolnici dejal Gorbačov. V zvezi s konfliktom v Ukrajini pa je Gorbačov mnenja, da je svet na pragu nove hladne vojne, ki da se je po prepričanju nekaterih že začela.

Pričakujejo dva milijona ljudi

Vrhunec praznovanja bo nedeljski spektakel na prostem pred Brandenburškimi vrati, ki so postala nekakšen simbol nemške enotnosti. pričakujejo vsaj dva milijona ljudi - če jih le ne bo odgnala večdnevna stavka nemških strojevodij. Množico bosta med drugim zabavala britanski pevec Peter Gabriel in 68-letni nemški rocker Udo Lindenberg.

Komentarjev 5
  • encijan 06:41 09.november 2014.

    Še vedno so tu.

  • primorc91 22:17 08.november 2014.

    Nova hlada vojna se je v resnici začela z ameriško vojno proti kvazi teroristom (beri vojno za obvladovanje naftnih nahajališč).

  • Xerxes 21:14 08.november 2014.

    V 25 letih pranja možganov so nas prepričali, da je občasno delo za minimalca demokratična pridobitev. Hvala