Svet
24 ogledov

Belorusija: usmrtili oba bombaša

rop, ropar, tat, pištola Shutterstock
V Belorusija sta bila usmrčena oba obsojenca za lanski bombni napad na podzemni železnici v prestolnici Minsk.

 

"Vrhovno sodišče je poslalo pismo, v katerem navajajo, da je bila obsodba izvršena," je skupini za človekove pravice Vjasna dejala sestra Vladislava Kovaljeva.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je v četrtek zavrnil prošnjo za pomilostitev dveh obsojenih, s tem pa je bila odstranjena zadnja pravna ovira za usmrtitev obsojencev.

Dmitrija Konovalova in Vladislava Kovaljeva so novembra lani zaradi bombnega napada na podzemno železnico v beloruski prestolnici Minsk, v katerem je aprila lani umrlo 15 ljudi, ranjenih pa jih je bilo več kot 300, obsodili na smrt. Po zakonu usmrtitve v Belorusiji izvajajo s strelom v tilnik.

Sodišče je Konovalova obsodilo zaradi terorizma, Kovaljeva pa, ker načrtovanega napada ni prijavil policiji. Konovalov in Kovaljev sta bombna napada izvedla tudi leta 2005 in 2008, ko je bilo ranjenih na desetine ljudi. Tožilci so trdili, da je bil glavni motiv danes 26-letnih moških dokazati, da zakoni zanju ne veljajo.

Lukašenkov režim je zaradi izvajanja smrtne kazni že dalj časa tarča kritih mednarodnih organizacij za varstvo človekovih pravic. Belorusija je edina evropska država, kjer še izvajajo smrtno kazen. Po podatkih organizacije Amnesty International je Belorusija leta 2011 usmrtila dva obsojenca.



Komentarjev 1
  • Žurnalček 13:40 17.marec 2012.

    Tako tudi treba , če hočeš imeti v državi red !