Svet
1821 ogledov

Atletinjo, ki so jo v Tokiu ugrabili, bi Janez Janša pripeljal v Slovenijo

Epa
Beloruska atletinja bo na Japonskem zaprosila za azil. Dobrodošlico so ji izrazili tudi v Sloveniji.

Beloruska atletinja Kristina Timanovska je v nedeljo bila že na letališču na poti iz Tokia, a se je odločila ostati in prositi za pomoč. V javnosti je zaokrožil tudi video, na katerem Timanovska poziva za pomoč. V njem pravi, da ''prosim Mednarodni olimpijski komite za pomoč. V to sem bila prisiljena, želijo me prisilno izgnati iz države, brez mojega soglasja. Pozivam Mednarodni olimpijski komite za posredovanje.''

Noč v Tokiu je nato preživela pod zaščito japonskih oblasti. Zaprosila bo za azil. V ponedeljek bi morala 24-letnica tekmovati na 200 m, a jo je beloruski olimpijski komite zaradi kritičnega javnega nastopa odstranil iz ekipe. Mednarodni olimpijski komite (Mok) je v nedeljo v kratki izjavi zapisal, da je videl poročanje medijev in da je beloruski olimpijski komite že prosil za pojasnilo. Ta pa je svoje dejanje pojasnil s tem, da je Timanovska brez mesta v reprezentanci ostala zaradi slabega čustvenega in psihološkega stanja.

Štiriindvajsetletnica je dejala, da so jo najprej na hitro brez opozorila uvrstili v štafeto teka na 400 m, potem ko ena izmed njenih reprezentančnih kolegic ni mogla nastopiti. Beloruski mediji so njeno potezo obsodili in dejali, da nima ekipnega duha, kasneje pa je sledila izključitev iz reprezentance v Tokiu.

Športnico sicer podpira beloruska športna solidarnostna organizacija, ki podpira domače športnike, ki so jih zaprli ali jim onemogočili ukvarjanje s športom zaradi njihovega političnega mišljenja. Organizacija je bila ustanovljena avgusta 2020, potem ko so nekateri športniki javno protestirali proti ponovni izvolitvi Aleksandra Lukašenka.

Odzivi tudi iz Slovenije

Odzvala se je tudi voditeljica beloruske opozicije Sviatlana Tsihanouskaya, ki je zapisala, da poziva ''tudi #IOC (op.a. Mok), da začne preiskavo o vodstvu beloruskega nacionalnega olimpijskega komiteja. Poleg tega bomo na listo sankcij dodali tiste, ki so sodelovali pri poskusu ugrabitve Krystsine Tsymanouskaye in zbrali več mednarodne podpore zatiranim Belorusom.''

Vlada RS pa je na družbenih omrežjih delila sporočilo premierja Janše, da je atletinja dobrodošla tudi v Sloveniji.

Tiskovni predstavnik japonske vlade Katsunobu Kato je danes potrdil, da je beloruska tekačica "zaprosila za azil". V primer so vključili tudi Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR), atletinji pa sta vizum pripravljeni ponuditi Češka in Poljska. Več podrobnosti o njenem azilu ni znanih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • bogdan76 10:06 02.avgust 2021.

    Dobra poteza samo Fajonova bije deportirala v Minsk.

  • Avatar Leon
    Leon 08:44 02.avgust 2021.

    Kdo si želi iz dežja pod kap ?