Svet
830 ogledov

Beloruski predsednik priznava, da se vojna "vleče"

Aleksander Lukašenko Epa Aleksander Lukašenko.
Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko ni pričakoval, da se bo ruska "operacija" v Ukrajini tako dolgo vlekla.

V pogovoru za The Associated Press je Aleksander Lukašenko dejal, da dela vse, kar je v njegovi moči, da bi se vojna končala. Ruske invazije ni obsodil, ni pa pričakoval, da se bo "tako dolgo vlekla". "Ampak nisem tako vpleten v to, da bi lahko rekel, ali stvari potekajo po načrtu, kot pravijo Rusi, ali kot se meni zdi. Še enkrat želim poudariti, da se ta operacija vleče predolgo," je povedal. 

Med drugim je dejal, da je Ukrajina "provocirala Rusijo" in vztrajal, da si Belorusija prizadeva za mir. "Kategorično zavračamo vojno. Storili smo vse in delamo vse, da ne bi bilo vojne. Zahvaljujoč meni, so se začela pogajanja med Ukrajino in Rusijo. Ampak zakaj Ukrajina – na katere ozemlju se odvija vojna, vojaška operacija, ljudje umirajo – ni zainteresirana za pogajanja?" se je vprašala. 

Rusija je pod pretvezo vojaških vaj na belorusko ozemlje poslala svoje enote, ki so nato vstopile v Ukrajino 24. februarja. Lukašenko je javno podprl operacijo in na začetku marca na srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom zatrjeval, da je Ukrajina načrtovala napad na Belorusijo, pri čemer ni predstavil nobenih dokazov za svoje trditve. 

Beloruska vojska je v začetku tedna napovedala vojaške vaje, za katere pa je Lukašenko dejal, da niso ogrožale nikogar. "Nikogar nismo ogrožali in nikogar ne bomo ogrožali. Ne le to, ne moremo nikogar ogrožati. Vemo, kdo nam nasprotuje, zato sprožanje kakršnegakoli konflikta, neke vojne na Zahodu absolutno ni v interesu Belorusije. Zahod lahko mirni spi," je dejal. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.