Svet
10 ogledov

Benedikt na stičišču treh največjih religij

Papež v družbi muslimanskih predstavnikov med obiskom Svetišča na skali (v ozadj Žurnal24 main
Drugi dan obiska v Sveti deželi je papež Benedikt XVI. obiskal Tempeljski grič v Jeruzalemu in molil ob zidu objokovanja. Kasneje se je Judom opravičil za vedenje Cerkve do njih.

Poglavar Rimskokatoliške cerkve je na griču, ki velja za najbolj sveto mesto v judovski veri in tretje najbolj sveto v islamu, kot prvi papež obiskal muslimansko Svetišče na skali.

"Tukaj se srečujejo poti treh največjih monoteističnih religij na svetu in nas opominjajo, kaj imajo skupnega," je Benedikt XVI. dejal ob obisku Svetišča na skali. Muslimani in kristjani bodo še naprej pospeševali dialog, ki so ga začeli, je še dejal poglavar Rimskokatoliške cerkve, ki se je pred vstopom v svetišče sezul.

Zanimivo je, da obiska na griču televizijske hiše niso prenašale v živo zaradi spora med izraelskimi in palestinskimi mediji glede pristojnosti pokrivanja dogodka.

Kasneje se je nemški papež srečal še z jeruzalemskim glavnim muftijem Mohamedom Huseinom, ki ga je pozval, naj si prizadeva za končanje izraelske "agresije" nad Palestinci.

Opravičilo jeruzalemskima rabinoma
Po obisku griča je papež dolgo v tišini molil ob njegovem vznožju ob Zidu objokovanja, judovskem svetem mestu in priljubljeni judovski romarski destinaciji. "Bog Abrahama, Izaka in Jakoba, poslušaj jok prizadetih, boječih, osamljenih; pošlji svoj mir nad to Sveto deželo, nad Bližnji vzhod in nad celotno človeštvo," je v molitvi na majhnem kosu papirja zapisal papež, papir pa nato zataknil v špranjo v zidu. Prebral je tudi psalm 121, ki poziva k molitvi za mir v Jeruzalemu.

Papež se je nato srečal z glavnima izraelskima rabinoma in ju prosil za odpuščanje. Ob tem je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izrazil željo po "poglabljanju vzajemnega razumevanja in sodelovanja med Svetim sedežem, glavnim izraelskim rabinatom in judovskim ljudstvom". Poudaril je še, da je Cerkev "nepreklicno zavezana" odločitvi drugega vatikanskega koncila za "pravo in trajno spravo" z Judi.

Sledilo je še srečanje Benedikta XVI. s katoliškimi škofi v Jeruzalemu, na katerem je papež poudaril, da je preživetje katoličanov na Bližnjem vzhodu "vitalnega interesa", in obisk kraja, kjer naj bi Jezus daroval zadnjo večerjo. Sledi še maša na prostem.

Strogi varnostni ukrepi
Oblasti so ob papeževem obisku močno poostrile varnostne ukrepe. Za varnost skrbi več sto izraelskih policistov in vojakov, po zraku pa krožijo helikopterji. Papež se sicer mudi na večdnevni turneji po Bližnjem vzhodu. Že pred prihodom v Izrael je obiskal Jordanijo, v Izraelu in na palestinskih ozemljih pa bo bival pet dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.