Svet
13 ogledov

Benedikt XVI. bo "papež emeritus"

Benedikt XVI. EPA
Papeža Benedikta XVI., ki v četrtek odstopa s položaja, bo treba še vedno naslavljati z "vaša svetost", njegov prstan pa bo uničen.

Tudi potem, ko bo papež Benedikt XVI. odstopil, mu bodo pripadale nekatere časti in pravice. Imenovali ga bodo "papež emeritus" ali časni, zaslužni papež, še naprej pa ga bodo morali naslavljati z "vaša svetost". Obdržal bo ime Benedikt XVI. in ne bo uporabljal imena Josef Ratzinger. Tako so tudi uradno sporočili iz Vatikana, saj so se morali spopasti z nepogosto situacijo, saj se bliža prvi odstop papeža po 600 letih.

Papež bo odslej nosil preprosta bela oblačila. Prepovedano mu bo nositi rdeče usnjene ribiške čevlje. Bo pa lahko nosil ročno izdelane rjave čevlje, ki jih je zanj ob zadnjem obisku v Mehiki izdelal tamkajšnji čevljar.

Papeški prstan s pečatom bodo uničili. Tako namreč zahteva tradicija, ki preprečuje zlorabe. Sicer se to ponavadi zgodi, ko papež umre, v primeru papeža Benedikta XVI. pa zaradi odstopa.

Začetek prehodnega obdobja

Zadnje ure v Vatikanu bo papež preživel s kardinali, od katerih se bo poslovil po osemletnem papeževanju. Osebni arhiv dokumentov bodo spakirali v četrtek, ko bo v rezidenci Castel Gandolfo razpuščena švicarska garda, nadomestila pa jo bo vatikanska policija. To bo označevalo uradno prenehanje njegovega papeževanja in začetek prehodnega obdobja za izbiro njegovega naslednika.

Določili bodo datum konklava

4. marca se bo zbral kolegij kardinalov, na katerem bodo obravnavali težave, s katerimi se sooča Cerkev, in določili datum za začetek skrivnega glasovanja o novem papežu, imenovanem konklave.

Novega papeža bo v Sikstinski kapeli volilo 114 kardinalov, mlajših od 80. let. Za izvolitev bo potrebna dvotretjinska večina glasov z enim dodatnim glasom. 67 elektorjev je imenoval Benedikt XVI., preostale njegov predhodnik papež Janez Pavel II.

Skoraj polovica kardinalov z glasovalno pravico je Evropejcev, med njimi kar 21 Italijanov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.