Svet
20 ogledov

Benedikt XVI. se vrača v Vatikan

Sedanji in bivši papež Reuters
Papež v pokoju Benedikt XVI. se vrača v Vatikan. Do svoje smrti bo namreč živel v samostanu, ki je nedaleč od kraja, kjer stanuje papež Frančišek.

Benedikt XVI, prvi poglavar Katoliške cerkve, ki se je po več sto letih odločil za odstop, iz poletne rezidence Castel Gandolfo, kjer je preživel dva meseca, odhaja v Vatikan. 

Dela v samostanu, v katerem bo bival do svoje smrti, so se namreč končala. Samostan Mater Ecclesiae, so konec preteklega oktobra zapustile sestre vizitatinke. Njihovo posebno poslanstvo je bilo moliti za papeža. Od leta 1994 do 2012 so se sicer v vatikanskem samostanu izmenjale štiri skupnosti: klarise, bosonoge karmeličanke, benediktinke in vizitatinke. Vsaka izmed njih je prinesla s seboj duha in tradicijo svoje karizme, a vse so se držale pravil samostana Mater Ecclesiae in bile neposredno odvisne od papeža. Na njegovo željo so bile skupnosti običajno mednarodne. Med sedmimi klarisami se bile tako sestre iz Nikaragve, Italije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Kanade in Filipinov.

Ne bo vplival na Frančiška

Glede na to, da je nekdanji papež še živ in bo živel zelo blizu aktualnega Frančiška, so se pojavljala tudi ugibanja , dan bi lahko upokojeni Benedikt vplival na njegove odločitve. A so v Vatikanu takšne navedbe zavrnili.

Komentarjev 1
  • saramara 17:26 02.maj 2013.

    Povejte se podatek, da bo do smrti dobival penzijo pet jurjov ojrov!!!!!