Svet
97 ogledov

"Benetke se ugrezajo 5-krat hitreje"

Benetke Shutterstock
Benetke se ugrezajo petkrat hitreje, kot so sprva predvidevali znanstveniki, v raziskavi ugotavljajo ameriški znanstveniki. Kot pravijo, je ugrezanje tako očitno kot veter v Chicagu. "Gre za naravno stvar in tega nihče ne more ustaviti," pravijo.

Da se Benetke ugrezajo, lahko obiskovalci mesta vidijo na lastne oči. Vprašanje je samo, koliko časa si bodo lahko turisti še na suhem ogledovali beneške znamenitosti.

Na to poskuša odgovoriti najnovejša raziskava enega izmed največjih in najstarejših raziskovalnih centrov za ocenografijo Scripps, ki deluje v okviru kalifornijske univerze.

Znanstveniki so tako na podlagi merjenj v obdobju desetih let ugotovili, da se Benetke ugrezajo s hitrostjo dveh milimetrov na leto.

Prav ta podatek naj bi po mnenju znanstvenikov dokazoval, da v preteklosti za rešitev plavajočega mesta ni bilo storjenega dovolj.

Medtem se zastavlja vprašanje, ali bodo dovolj učinkovite tudi velikanske zapornice v Beneški laguni, ki so sicer še v gradnji in s katerimi bi v mestu preprečili vsakoletne poplave.

Italijanski strokovnjak: Verjel bom, ko bom videl rezultate

Eden izmed strokovnjakov iz skupine Consorzio Venezia Nuova, ki se ukvarja z zaščito Benetk in njene lagune, je medtem za NBC News dejal, da ima glede rezultatov ameriške raziskave kar nekaj vprašanj.

"Izračunali smo, da se je mesto v stotih letih pogreznilo od tri do štiri centimetre," je dejal strokovnjak, ki ni želel biti imenovan.

A to nikakor ne pomeni, da predstavnikov organizacije ugrezanje mesta ne skrbi.

"Zdaj pravijo, da se potopijo za dva milimetra na leto ... to pomeni, da so se Benetke v stotih letih potopile za 20 centimetrov. To je petkrat več, kot smo izračunali. To bom verjel, ko bom videl izračune," je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.