Svet
13 ogledov

Beograd in Priština govorita

Pogovori potekajo v pisarni posebnega odposlanca visoke zunanje predstavnice EU Žurnal24 main
Beograd in Priština sta nocoj ob posredovanju Evropske unije začela prve neposredne pogovore na visoki ravni, odkar je Kosovo leta 2008 razglasilo neodvisnost.

Beograd in Priština sta nocoj nekaj po 19. uri ob posredovanju Evropske unije začela prve neposredne pogovore, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Gre za prve neposredne pogovore med stranema na visoki ravni, odkar je Kosovo leta 2008 razglasilo neodvisnost. Pogovori naj bi se nadaljevali še v sredo.

Pogovori potekajo v pisarni odposlanca visoke zunanje predstavnice EU Catherine Ashton za Kosovo Roberta Cooperja. Pogajanja na srbski strani vodi politični direktor srbskega zunanjega ministrstva Borko Stefanović, Prištino pa bo zastopala podpredsednica kosovske vlade Edita Tahiri.

"Polna malha predlogov"
Ashtonova je v sporočilu za javnost pred začetkom pogovorov danes ocenila, da je sedaj pravi čas za začetek dialoga med Beogradom in Prištino, prepričana pa je tudi, da bosta strani "uspeli najti praktične načine, da bosta zagotovili bolj gladek potek vsakdanjega življenja".

Kot cilj dialoga je izpostavila promocijo sodelovanja ter približevanje Srbije in Kosova Evropski uniji. V središču dvodnevnih pogovorov pa bodo po njenih pričakovanjih "vprašanja regionalnega sodelovanja, svobode gibanja in vladavine prava", so sporočili iz Bruslja.

Ker gre za prve pogovore, kakih pomembnejših rezultatov ne gre pričakovati, navaja Tanjug. Stefanović je sicer še pred začetkom pogovorov dejal, da ima "polno malho predlogov", medtem ko je Tahirijeva večkrat izpostavila, da gre za pogovore dveh neodvisnih držav in za dialog na tehnični ravni.

Poudarila je tudi, da bodo pogovore uradno začeli potem, ko bo kosovski parlament sprejel omenjeno resolucijo. Za Deutsche Welle je še pojasnila, da je resolucija zelo pomembna zaradi notranje uskladitve na Kosovu, saj bo procesu dialoga "dala legitimnost in ga podprla".

Pogovori še ne pomenijo rešitve
Stefanović je kljub tem stališčem napovedal, da se bodo nocoj pogovarjali o vprašanju katastra, letalskega prometa, telekomunikacij in o obliki carinskih pečatov. Govorili pa naj bi tudi glede predsedovanja Srednjeevropski prostotrgovinski skupnosti (Cefta).

"To sicer ne pomeni, da bodo to vse teme in da bomo vsa vprašanja rešili," je dejal za Tanjug. Na vprašanje, ali bodo v okviru dialoga govorili tudi o statusu Kosova, saj Srbija neodvisnosti te svoje bivše pokrajine ne priznava, pa je Stefanović dejal, da je "status v vsemu".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.