Svet
28 ogledov

Beograd: Parada ponosa 10. oktobra

30. junija leta 2001 se je Parada ponosa v Beogradu končala z nasiljem. (Foto: R Žurnal24 main
V srbski prestolnici Beograd bo desetega oktobra potekala Parada ponosa, kljub grožnjam skrajnih organizacij in nasprotovanju nekaterih političnih strank.

Organizatorji parade so sporočili, da bo to "miren in nenasilen javni shod, na katerem bodo srbski geji, lezbijke, bisekusalci in transsekusalci pokazali, da se je skozi Beograd mogoče sprehoditi brez strahu".

Obraz spet grozi

Mladen Obradović
iz Obraza je dejal, da organizacija tako kot prejšnja leta tudi danes sporoča udeležencem parade: "Čakamo vas."

"To ni nikakršna parada ponosa, ampak parada Sodome in Gomore. Velika večina Srbov je proti širjenju nemorale v srbski prestolnici. Borili se bomo z vsemi silami in sredstvi, tako kot ostala leta, da ta shod ne bo potekal."

Ob tem dodajajo, da se jim bodo pridružili tudi vsi tisti, ki zagovarjajo enakopravnost, spoštovanje drugače mislečih in človekovih pravic.

"Parade ne vidimo kot naš skrajni cilj, ampak samo kot sredstvo, s katerim želimo opozoriti na probleme, s katerimi se homoseksualci v Srbiji srečujejo vsak dan, in od države zahtevati, da sistemsko obračuna z diskriminacijo," je zapisal Organizacijski odbor Parade ponosa.

Policija bo preprečila proteste
Parada ponosa je bila sicer, kot piše srbski časnik Press, lani odpovedana. Policija je namreč ocenila, da bo težko zagotovila varnost udeležencev, saj naj bi proti paradi protestiralo več skrajnih skupin.

Letos pa je parado podprl sam srbski politični vrh, saj so jo podprli notranji minister Ivica Dačić in minister za narodne manjšine Svetozar Čiplić. Z organizacijo parade pa se strinjajo tudi v večini parlamentarnih strank.

gej parada. Beograd, 2001 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Predstavnik stranke G17 Plus Željko Ivanji je dejal, da je namen parade pokazati, da je Srbija strpna do manjšin, ki so različne od večine. "Ta manjšina meni, da so jim kršene pravice samo zato, ker so različni in ker želijo to pokazati," je dejal Ivanji.

Med strankami pa paradi nasprotujejo v stranki Združena Srbija. Njen predsednik Dragan Marković Palma tako meni, da ni potrebe po organizaciji takšnega dogodka, saj je "zame to bolezen. Seveda hočemo v EU, ampak parada ni eden od pogojev. In to ni nikakršno kršenje človekovih pravic. Poglejte, kako Francozi izganjajo Rome, muslimankam prepovedujejo nošenje burk in nihče jim ne sme nič reči."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.