Svet
2 ogledov

Beograd v pričakovanju protestov

Ameriškega podpredsednika čaka težka naloga izboljšanja odnosov med ZDA in Srbij Žurnal24 main
Ameriški podpredsednik Joe Biden je zjutraj iz Sarajeva prispel na enodnevni obisk v Srbijo. Na beograjskem letališču ga je pričakal srbski premier Mirko Cvetković.

Obisk ameriškega podpredsednika poteka pod zelo strogimi varnostnimi ukrepi. Njegovo letalo so od vstopa v srbski zračni prostor do pristanka na letališču Nikole Tesle spremljala vojaška letala vrste mig, v Beogradu pa velja najvišja stopnja varnosti.

 

Srečanja in večerja

Joseph Biden je najvišji ameriški predstavnik na obisku v regiji po nekdanjem predsedniku ZDA Jimmyju Carterju leta 1980. V Srbiji se bo srečal s predsednikom Borisom Tadićem, predsednikom vlade Mirkom Cvetkovićem in obrambnim ministrom Draganom Šutanovcem. Poleg tega naj bi se udeležil tudi zasedanja srbske skupščine, zvečer pa bo gost na večerji, ki jo prireja Tadić.

Med drugim so prepovedana vsa javna zborovanja, saj se srbske oblasti bojijo, da bi utegnilo priti do protiameriških protestov. Že v torek je proti obisku protestirala skupina 20 skrajnih nacionalistov, ki so nosili napise ˝Kosovo je Srbija˝.

Kljub strogim varnostnim ukrepom pa so poslanci Srbske radikalne stranke v parlament prinesli transparente proti Bidenu. Transparente z napisom ˝Biden, nacistična smet, pojdi domov˝ so dvignili ob začetku zasedanja parlamenta, ki ga je prenašala televizija, nato pa so jih obesili na oglasno desko. Vsi poslanci radikalcev so bili danes oblečeni v majice s sliko haaškega obtoženca Vojislava Šešlja.

Biden, ki je najvišji predstavnik ameriške administracije, ki je Srbijo obiskal v zadnjih treh desetletjih, se je najprej na štiri oči srečal s srbskim predsednikom Borisom Tadićem, nato pa sta se jima pridružila še srbski zunanji in obrambni minister Vuk Jeremić in Dragan Šutanovac. Srečanje Bidena in Tadića je trajalo uro dlje, kot je bilo predvideno. Tadić je po srečanju ponovil, da Srbija nikoli ne bo priznala Kosova, kljub temu pa si želi z ZDA razvijati partnerske odnose. ˝Legitimna pravica Srbije je, da z mirnimi, diplomatskimi in pravnimi sredstvi, brani svojo celovitost,˝ je dejal srbski predsednik.

Dodal je, da sta se z ameriškim sogovornikom strinjala, da imata Srbija in ZDA zdaj priložnost, da vzpostavita novo raven komunikacije v dvostranskih odnosih, ter poudaril, da bi lahko dobro sodelovali v procesu integracije Zahodnega Balkana v EU ter boju proti mednarodnemu terorizmu in kriminalu. Ameriška administracija želi obisk izkoristiti za obnovo odnosov z Beogradom, ki jih je po Natovem bombardiranju leta 1999 lani dodatno načela podpora ZDA neodvisnosti Kosova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.