Svet
26 ogledov

Beograd v znamenju Putina in parade

Putin v Beogradu
1/13
EPA
Beograd v znamenju obiska Vladimirja Putina in velike vojaške parade, s katero obeležujejo 70-to obletnico osvoboditve prestolnice. Mesto je prometno ohromljeno.

Pred veliko vojaško parado, prvo po skoraj 30-tih letih v srbski prestolnici, se je v Novem Beogradu zbralo na tisoče ljudi; pričakujejo jih do sto tisoč. Med zbranimi se slišijo vzkliki "Srbija - Rusija!" in še "Ni nam potrebna unija!" S parado so začeli nekaj minut po četrti uri popoldne. Ob zvokih Marša na Drino, častne strelske salve ter himn Srbije in Rusije sta predsednika Putin in Nikolić stopila na oder pred palačo Srbija, s čimer se je začela vojaška parada v Beogradu.

Pred tem se je nad Beogradom razbesnela nevihta, ki ji je sledila razjasnitev, tako da bo parada kot kaže obdržana v celoti, s preleti letal vred.

Priložnost za Srbijo

Med sestankom ruskega predsednika Vladimirja Putina s srbskim premierjem Aleksandrom Vučićem ga je slednji najprej nagovoril v ruskem, nato pa v srbskem jeziku. "Srbija nikoli ne bo pozabila ruske pomoči v drugi vojni, sodelovanja Rdeče armade in človeških življenj, ki so bila žrtvovana zato, da bi Beograd in Srbila postala svobodna."

Premier je nadaljeval, da ve, da je Putin o tem že govoril s srbskim predsednikom in predlagal, da se dotakneta "manj pomembnih stvari", gospodarskega dela Putinovega obiska. V tem delu pogovorov je bilo slišati, da bo gospodarska menjava med Rusijo in Srbijo letos še višja, kot je bila lani, čeprav je bila že v letu 2013 rekordna. "Hvala vam, ker je Srbija edina evropska država, ki lahko izvaža svinjsko meso v Rusko Federacijo. Trudili se bomo, da ponudbo še povečamo," je Putinu poudaril srbski premier in ga med drugim pozval, da povišajo tudi uvoz Fiatovih avtomobilov iz Srbije.

"Strinjam se, da so trgovinske in gospodarske vezi med nami uspešne. V Srbiji uspešno delujejo ruska podjetja NIS, Lukoil. Kar se tiče kmetijstva, je za Srbijo zdaj ugoden trenutek, da zasede res dobro pozicijo na ruskem tržišču. Mislim, da bi tudi nekateri evropski proizvajalci lahko vlagali v proizvodnjo v Srbiji s ciljem, da bi nato izvažali v Rusijo," je ob tem povedal Putin.

Poostrena varnost

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob 12.15 prispel v Beograd, kjer je častni gost današnje vojaške parade "Korak zmagovalcev" ob 70-letnici osvoboditve Beograda. Putinovo karavano sestavlja 30 avtomobilov in 10 motorjev za njegovo spremstvo, pred prihodom predsednika so s posebnim letalom pripeljali predsednikovo vozilo, Mercedes S 600 Pullman Guard. Varuje ga 150 specialcev iz Rusije, poleg njih pa še 80 najbolj usposobljenih srbskih ostrostrelcev.

Kot poročajo beograjski portali, je mesto prometno skoraj popolnoma ohromljeno. Karađorđeva ulica je popolnoma blokirana, ljudje gredo peš preko Starega savskega mosta; proti mestu se zelo počasi premika dolga kolona vozil, medtem ko je promet proti Novemu Beogradu, kjer bo potekala vojaška parada, praktično nemogoč.

Najprej na pokopališče

Vojaško parado pripravljajo v čast osvoboditve Beograda, vendar štiri dni predčasno. Prilagodili so se urniku Vladimirja Putina.

Putin je v Beograd prispel ob 12.15, v mestu naj bi prebil šest ur. V tem času je najprej položil venec na spomenik osvoboditeljev mesta, nato se je v Palači Srbije sestal s srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem, nato pa še premierjem Aleksandrom Vučićem.

Srbi si od Putinovega obiska obetajo predvsem gospodarskih koristi, podpisali naj bi paket devetih dvostranskih dogovorov. S povabilom Putinu sicer jezijo zahod; do obiska prihaja v času, ko se Kremelj zaradi krize v Ukrajini sooča z vse večjo izolacijo na Zahodu, v Bruslju so nezadovoljni, ker se Srbija ni pridružila sankcijam proti Rusiji. Poleg tega pritiskajo nanjo, da naj ustavi priprave na gradnjo plinovoda Južni tok, dokler ta ne bo usklajen z evropsko zakonodajo. Srbski politični vrh na to odgovarja, da je usklajevanje politik pač postopen proces, medtem ko je uravnotežena zunanja politika ključna za politično stabilnost in gospodarsko okrevanje države.

"Povezujejo nas stoletja prijateljstva"

Putin je pred svojim obiskom podal ekskluzivni intervju za Politiko, v katerem je med drugim poudaril, da je Srbija bila in ostala eden ključnih ruskih partnerjev na Jugovzhodu Evrope. "Naši državi in naše ljudi povezujeta večstoletno prijateljstvo in sodelovanje." Putin je izrazil prepričanje, da bo projekt Južni tok bistveno doprinesel k energetski neodvisnosti Evrope. "Koristi bodo imeli vsi; tako Rusija, kot evropski potrošniki, vključno s srbskimi."
V intervjuju je okrcal ameriškega kolega Baracka Obamo, za katerega je izpostavil, da med tremi trenutno največjimi grožnjami človeštva - poleg ebole in Islamske države - omenja "rusko agresijo v Evropu". "Takšno stališče je težko dojeti kako drugače, kot sovražno," je izpostavil Putin.

Za Politiko je poudaril še, da bo parada v Beogradu prispevala k prizadevanjem nasprotnikov poveličevanja nacizma. "Cepivo proti virusu nacizma je v nekaterih evropskih državah oslabel," je poudaril Putin.

Komentarjev 3
  • Jagijagi1 14:24 17.oktober 2014.

    Bolano!

  • Žurnalček 23:55 16.oktober 2014.

    Srbski lopovi bodo paradirali z nam ukradenim orožjem . Paradiral bodo ob obletnici osvoboditve BG, ki so ga osvobodil TITO in Partizani , ne pa Srbska vojska , ki se je imenovala takrat Četniki, Jotićevci , Nedići ki je bila ...prikaži veča sodelavec okupatorja in so takrat branili BG pred brati Rusi in Partizani. Kako so Srbi pokvarjeni , pa to ni za verjet ! Oni z ČETNIKOM Predsednikom in Četnikom prvim misnistrom , bodo praznovali zmago Partizanov in TITA !! SPREVRŽENOST in neokus brez primere v Evropi !

  • jaki 15:05 16.oktober 2014.

    Jebesenej pizdaenkavedejevska!