Svet
41 ogledov

Beograjski policisti ne nasedajo

Uslužbenec beograjskega sodišča kaže 19 odkritih zavojev kokaina. Kdo je ulične Žurnal24 main
Na dan prihajajo nove podrobnosti delovanja balkanskih narkokartelov. Prijeta Kalinić in Simović iz izgnanstva v Beogradu vodila mrežo preprodajalcev.

Srbska policija ni prepričana, da je motiv, zaradi katerega je Miloš Simović streljal na Sretka Kalinića, v resnici ljubosumje. Vse bolj se nagibajo k prepričanju, da je pravi razlog streljanja navodilo vodje največjega balkanskega narkokartela, Darka Šarića, katerega lovke – kot je znano – segajo tudi v slovensko podzemlje.

Policisti iz Beograda ne verjamejo svojim hrvaškim kolegom, ki jim je Kalinić zagotovil, da naj bi bilo v ozadju streljanja ljubosumje.

Verjamemo, da je pravi razlog obračuna Kalinića in Simovića v resnici Šarić in njegov denar od prodaje kokaina. V enem izmed stanovanj v Zagrebu, kjer so se skrivali člani tako imenovanega zemunskega klana, so našli sledi krvi, ki najverjetneje pripada Cvetku Simiću. Tega so marca letos zverinsko ubili, kar je karakterističen način umorov, za katerimi stoji Kalinić. Če temu dodamo še dejstvo, da je bil Simović nedavno v Sloveniji, kjer je Šarićeve lovke vodil Darko Tošić, lahko zaključimo, da je Šarić zares odredil Kalinićevo likvidacijo,” je rekel vir srbskega Pressa v policiji.

Organizirana mreža preprodajalcev
Sretko Kalinić,
ki je v obračunu znotraj klana skoraj umrl, zdaj pa se zdravi v zagrebški bolnišnici, je imel skupaj z Milošem Simovićem v Beogradu podrobno izdelano mrežo uličnih preprodajalcev droge.

Kot navaja vir srbske policije, ki ga citirajo tamkajšnji mediji, so s tem denarjem člani tako imenovanega "zemunskega klana" financirali svoje skrivanje na Hrvaškem in v drugih državah. V Srbiji pobegli člani tega klana niso bili že leta, s svojimi preprodajalci so bili v kontaktu preko spleta.

Simović in Kalinić sta denar v prvi vrsti prejemala od prodaje droge. Za njiju je v Beogradu delala cela mreža ljudi,“ je za Blic povedal predstavnik policije in dodal, da gre za osebe, s katerimi so člani Zemunskega klana sodelovali tudi že prej. Policiji niso bili pretirano poznani, zaradi česar so ustrezali narko šefom.

Kuverte iz mesta v mesto
Kako je droga prihajala v Beograd in do razpečevalcev, še ni znano. Novinarji nekaj srbskih tiskanih medijev trdijo, da jih je oskrboval „kralj kokaina“ Darko Šarić, za katerega naj bi Kalinić in Simović začela delati po razpadu Zemunskega klana.

Denar iz Beograda ni potoval direktno v Zagreb, pač pa so kuverte nosili iz mesta v mesto, najprej skozi Srbijo, potem Bosno do Hrvaške. Na ta način naj bi zabrisali sledi. Gre za vsote od nekaj tisoč evrov naprej, s čimer sta si Kalinić in Simović omogočila dobro logistiko na begu, ne pa tudi pretirano lagodno življenje,“ pravi vir na policiji.

Ljubosumje ali denar?
Spomnimo: Kalinić se zdravi v bolnišnici v Zagrebu, kamor so ga prepeljali, potem ko ga je s strelom iz pištole ranil njegov dolgoletni prijatelj in sodelavec Miloš Simović. Tega so nato zajeli pri prečkanju hrvaško – srbske meje.

Namestnik direktorja srbske policije Milijan Brkić meni, da je do poskusa umora prišlo zaradi ljubosumja, ker je Kalinić spal s Simovićevo ženo. Tej teoriji pa - kot omenjeno že v začetku - ne sledijo vsi; ugledni beograjski novinar Miloš Vasić, ki slovi kot eden največjih poznavalcev tamkajšnjega kriminalnega podzemlja, pravi, da njegovi viri menijo, da je do prepira prišlo zaradi denarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.