Svet
66 ogledov

Berlin prepoveduje Airbnb ponudbo

Berlin EPA
V Berlinu so se odločili prepovedati najemanje stanovanj prek portala Airbnb.

Oblasti v Berlinu se nadejajo, da bodo z visokimi kaznimi uspele zaščititi ponudbo nepremičnin za najem in ohraniti najemnine čim nižje. Po uspehu različnih spletnih portalov, prek katerih lahko posamezniki za krajši čas najamejo celotno nepremičnino, je število nepremičnin, ki so na voljo za daljši najem, občutno padlo. 

S 1. majem je tako stopil v veljavo zakon, ki prepoveduje kratkotrajno oddajo stanovanj turistom brez dovoljenja mestnih oblasti. Kogar bi ujeli pri kršenju tega zakona, lahko doleti kazen do 100.000 evrov. Zakon je bil sprejet pred dvema letoma, včeraj pa se je izteklo prehodno obdobje.

Berlin Airbnb | Avtor: airbnb.com airbnb.com
Ljudje, ki niso prebivalci Berlina, si bodo lahko prek spletnih portalov najeli samo sobe in nič več celotna stanovanja in hiše. Kot so povedali predstavniki oblasti, je bil zakon nujno potreben in logičen pristop k reševanju težav s prostimi stanovanji v mestu. 

Objava prostih stanovanj in hiš v Berlinu se je na portalu Airbnb v mesecu dni znižala za 40 odstotkov. "Berlinčani želijo jasna in preprosta pravila za deljenje svojih domov, da bi lahko nadaljevali s tem. Še naprej bomo spodbujali oblasti v Berlinu, da prisluhnejo meščanom in sledijo zgledu drugih večjih mest, kot so Pariz, London, Amsterdam in Hamburg, ter ustvarijo nova, jasna pravila za običajne ljudi, ki delijo svoje domove," pravi predstavnik Airbnb, ki je ob tem dodal, da si marsikdo plača najemnino s tem, ko svoj dom prepusti turistom. 

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 10:17 02.maj 2016.

    Naslednja je Ljubljana.