Svet
893 ogledov

Berlusconi branil Putina: "Računal je na osvojitev Kijeva v enem tednu"

Vladimir Putin in Silvio Berlusconi Profimedia
V javnost je prišel drugi del posnetka Berlusconijevih komentarjev glede odnosa z ruskim predsednikom in vojne v Ukrajini.

86-letni italijanski politik Silvio Berlusconi je vse do ruske invazije na Ukrajino pogosto izpostavljal svoje prijateljstvo z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki se je, kot kaže, nadaljevalo tudi po ruski invaziji v Ukrajino. V pogovoru iz prejšnjega meseca, ki je pricurljal v javnost, je razvidno, da se je pohvalil z medsebojnim pošiljanjem daril. Drugi del pogovora, ki je bil razkrit včeraj, pa kaže, da voditelj italijanske stranke Naprej Italija (Forza Italia) zagovarja Putina, saj naj bi bil ta ''potisnjen v vojno in je želel v Kijevu na čelo postaviti pristojne ljudi.''

Berlusconi kritičen do Zelenskega

V drugem delu posnetka, ki ga je objavila agencija LaPresse, nekdanji premier ostro kritizira ukrajinskega predsednika Volodimira Zelenskega, ki mu očita, da je potrojil napade na Donbas. "Leta 2014 je bil v Minsku podpisan mirovni sporazum med Ukrajino in obema novonastalima republikama Donbasa, v skladu s katerim nihče ne bo napadel drugo regijo. Ukrajina je poslala to pogodbo k hudiču in leto kasneje začela z napadi meje obeh republik, ki so utrpele vojaške izgube med vojaki, rekli so mi, do 5, 6 oziroma 7 tisoč mrtvih. Nato je prišel Zelenski, ki je napade na republiki potrojil,'' so slišne besede Berlusconija.

Nato je dejal, da sta šli "obupani" republiki v Moskvo s prošnjo, da naj ju branijo.

''Potem se je odločil (Putin, op.p) izmisliti posebno operacijo: enote so morale vstopiti v Ukrajino, doseči Kijev v enem tednu, strmoglaviti obstoječo vlado in uvesti vlado, ki jo je že izbrala ukrajinska manjšina dobrih in zdravorazumskih ljudi, in se v enem tednu vrniti. Toda na tej točki se je znašel pred nepredvideno in nepredvidljivo situacijo odpora Ukrajincev, ki so od tretjega dne začeli prejemati denar in orožje z Zahoda," nadaljuje Berlusconi in zaključi, da je ''vojna, namesto da bi bila dvotedenska operacija - postala vojna dvesto in prelomljenih let."

Opozicija v novi italijanski vladi se je na dogodke ostro odzvala. Carlo Calenda in nekdanji premier Giuseppe Conte menita, da na tej točki noben eksponent Forza Italia ne more priti do Farnesine. Popoln kaos, ki izbruhne tik pred posvetovanji na Hillu za sestavo nove vlade. 

Italijanski politik ponovil zavezanost k evropeizmu in obtožil medije

Na objavljene posnetke pa se je odzval tudi Berlusconi. ''V 28 letih političnega udejstvovanja so bili atlantizem, evropeizem in nenehno sklicevanje na Zahod kot sistem vrednot in zavezništva med svobodnimi in demokratičnimi državami osnova moje zavezanosti kot političnega voditelja in voditelja vlade. Skupščini Združenih narodov sem razložil, da sta prijateljstvo in hvaležnost do te države (Rusije, op.p) del vrednot, h katerim me je oče vzgajal že od otroštva. Nihče, poudarjam, nihče si ne more privoščiti, da bi o tem dvomil," se je v zapisu odzval Berlusconi.

"Moje osebno stališče in stališče Forza Italie se ne razlikuje od stališča italijanske vlade, Evropske unije, atlantskega zavezništva, niti glede ukrajinske krize niti glede drugih pomembnih vprašanj mednarodne politike. To smo dokazali na več desetih uradnih izjavah, parlamentarnih aktih, glasovanj v zbornicah,'' je dodal vodja Forza Italie v zapisu, v katerem je še ocenil, da ''niso krivi mediji, ki so prisiljeni širiti to novico, temveč tisti, ki uporabljajo te metode dosjeja, nevredne civilizirane države."

dezurni@styria-media.si

 

 

 

 

Komentarjev 3
  • Kmodri 20:26 20.oktober 2022.

    Fašisti se že zbirajo!

  • Jernej65 18:10 20.oktober 2022.

    In ta človek naj bi bil predstavnik nove vlade. Sramota za Italijo. Imam občutek, da bo nova vlada že prej razpadla, kot bo sploh sestavljena. Meloni je že dala vedeti, da taki politiki kot jo zagovarja Berlusconi, v novi vladi ni mesta.

  • jozicamurn 12:27 20.oktober 2022.

    Pameten človek, ni rusofob, s svojimi zabavami je dokazal da je normalen in ni del lgbt bolezni ne pa zblojeni narkomani v Bruslju, ki ne vedo niti kakšnega spola so in kje je Ukrajina ali pa zgodovinska dejstva in politično ...prikaži več zgodovino. Res ne vem iz katere jams jih ZDA spravijo ven, ampak jih najdejo vedno in izkoristijo za svojo koruptivno politiko po celem svetu, EU je kolonija ZDA in VB ter večjih nato terorističnih držav.