Svet
11 ogledov

Berlusconi Finija pozval k odstopu

Fini in Berlusconi. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Italijanski premier Silvio Berlusconi je predsednika poslanske zbornice Gianfranca Finija, svojega nekdanjega zaveznika, s katerim sta se razšla julija letos, pozval k odstopu.

Italijanski premier je na novinarski konferenci ponovno izrazil prepričanje, da bo 14. decembra dobil zaupnico v parlamentu. V primeru, da bi dobil zgolj tesno večino, ki mu ne bo omogočila izpeljati potrebnih reform, pa je pripravljen odstopiti in tako odpreti pot za predčasne volitve.

"Vlada, ki ne bi mogla delovati, je nesprejemljiva," je dejal Berlusconi. Izključil je tudi možnost, da bi vladno koalicijo razširil z vstopom italijanskih krščanskih demokratov (UDC). "Opozicijske stranke lahko vlado podprejo samo od zunaj," je dodal.

"Podpira me 54,6 odstotka ljudi"
Italijanski premier je obenem zanikal, da bi bila njegova priljubljenost po najnovejših spolnih aferah in več mesecev trajajoči vladni krizi v zatonu. "Glede na zadnje javnomnenjske raziskave me še vedno podpira 54,6 odstotka ljudi," je dejal predsednik italijanske vlade.

Poslanska zbornica bo 14. decembra glasovala o nezaupnici Berlusconijevi vladi, senat pa bo istega dne odločal o zaupnici. V primeru poraza v enem ali obeh domovih italijanskega parlamenta bo Berlusconi po mnenju opazovalcev prisiljen zapustiti premierski stolček.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.