Svet
16 ogledov

Berlusconi hvalil Mussolinija

Silvio Berlusconi FameFlynet
Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je danes na slovesnosti ob dnevu spomina na holokavst v Milanu izjavil, da je italijanski fašistični diktator Benito Mussolini naredil veliko stvari prav.

Po njegovih besedah je bila Mussolinijeva največja napaka njegova rasistična politika.
Fašistični voditelj, ki se je na oblast povzpel leta 1922, je bil v drugi svetovni vojni zaveznik nacističnega diktatorja Adolfa Hitler, to pa pomeni, da je sodeloval tudi v njegovih prizadevanjih za iztrebljenje evropskih Judov.

"Težko se je postaviti v kožo ljudi, ki so v tistem času sprejemali odločitve. Očitno se je takratna vlada, iz strahu pred nemško močjo, odločila za sodelovanje s Hitlerjevo Nemčijo. Del te zveze je bil tudi boj in eliminacija Judov,“ je izjavil kontroverzni politik. Njegova mišljenje je še zlasti razburilo člane levosredinske Demokratske stranke. Kot pravijo, so njegove izjave izjemno neprimerne in nezdružljive z vodstvom demokratičnih političnih sil.

Berlusconi, ki se bo na bližnjih volitvah potegoval za sedež v parlamentu, v prihodnji vladi pa bi bil rad minister za gospodarstvo, je pred desetimi leti v enem od intervjujev dejal, da Mussolini ni nikoli nikogar ubil, leta 2010 pa je sprožil mednarodno zgražanje, ko je povedal šalo o Judih med holokavstom.

Komentarjev 2
  • sprehajalec 21:54 28.januar 2013.

    Ja, kaj pa vem. Italija ni prednjačila v pregonu Judov, še sploh mislim da kot Italijanski državljani niso bili preganjani do nemške zasedbe 1943. Tako nekako kot Madžarski, za katere se je pregon začel 1944, poleti. Zato so tudi redki ...prikaži več preživeli židje pri nas prav iz prekmurja. Drugače se je pa po diktatu in izkušjah rdeče-črnih uličnih pretepov iz 20 let preteklega tisočljetja fašizem enačil z nacizmom. Napaka. Tale Musollini je v želodcu naših oblasti še iz Španskih internacionalnih pohodov. dejmo enkrat resno naredit analizo, koliko je bila Italijanska zasedba hujša od Francoske, 130 let prej. Pa začnimo pluvati še po napoleonizmu, da bo vsaj korektno.

  • Janko Kotnik 09:12 28.januar 2013.

    http://www.advance.hr/vijesti/berlusconi-u-libiji-nije-bilo-revolucije-narod-je-volio-gaddafija-francuska-je-prevarila-medunarodnu-zajednicu-i-iznudila-dozvolu-za-agresiju