Svet
9 ogledov

Berlusconi izključen iz senata

Silvio Berlusconi EPA
V parlament se ne bo smel vrniti najmanj do svojega 83. rojstnega dne.

Italijanski senat je izglasoval izključitev nekdanjega italijanskega premiera Silvia Berlusconija. "Sklepi imunitetnega odbora so bili potrjeni, s čimer je bila razveljavljena izvolitev senatorja Silvia Berlusconija," je dejal predsednik senata Pietro Grasso.

Berlusconijeva stranka Naprej Italija je po začetku današnje seje vložila prošnjo za tajno glasovanje, ki pa jo je Grasso zavrnil. Razprava v parlamentu je bila zelo razgreta, eden od Berlusconiju zvestih senatorjev pa je svojega političnega voditelja celo primerjal z južnoafriško ikono boja proti apartheidu Nelsonom Mandelo.

Rezultat glasovanja je bil sicer pričakovan, saj sta vladajoča levosredinska Demokratska stranka premiera Enrica Lette in opozicijska poslanska skupina Pet zvezd že dalj časa vztrajali, da Berlusconi ne sme obdržati sedeža v senatu.

Podlaga za glasovanje je bil lani sprejet protikorupcijski zakon, ki določa, da v Italiji osebe, pravnomočno obsojene na več kot dve leti zapora, ne smejo sedeti v parlamentu. Prav tako v skladu z zakonom Berlusconi šest let ne bo smel kandidirati na parlamentarnih volitvah. V parlament se tako ne bo vrnil najmanj do svojega 83. rojstnega dne.

Komentarjev 1
  • Veteran 19:30 27.november 2013.

    Tako se obračunava tudi v Sloveniji z določenimi političnimi nasprotniki!!?