Svet
10 ogledov

Berlusconi mafijcem olajšal življenje

Berlusconiju bo očitno uspelo zapreti usta novinarjem in tožilcem, hkrati pa bistveno olajšati življenje mafijcem. Mediji do zakona, ki za kršitelje predvideva vsaj 450 tisoč evrov kazni, kritični.

Italijanskemu premierju je v senatu uspelo nabrati zadostno število glasov za sprejetje zakona, ki omejuje uporabo prisluhov v sodnih preiskavah in prepoveduje objavo njihovih prepisov v medijih. Zakon med drugim predvideva še, da lahko sodišče odredi največ 75-dnevno prisluškovanje, ki ga je nato mogoče podaljšati do največ 72 ur. Tožilci ne bodo več pristojni za dajanje izjav.

Berlusconi seveda pravi, da zakon ščiti zasebnost, novinarji pa za 9. julij že napovedujejo stavko. Takrat bo namreč o zakonu glasoval še spodnji dom parlamenta.

Dnevniki izšli z belimi naslovnicami
Zakon, ki za kršitelje predvideva najmanj 450 tisoč evrov kazni, so mediji ostro obsodili. Današnje številke časopisov so v znak protesta izdali s praznimi naslovnicami oziroma praznimi ustaljenimi rubrikami. Levičarski dnevnik La Repubblica je danes izdal številko s prazno naslovnico, na kateri je pisalo le ime časnika in "Sporni zakon državljanom odreka pravico do informiranosti."

Tudi Primorski dnevnik kritično
Tudi tržaški časnik v slovenskem jeziku Primorski dnevnik je na naslovnico natisnil žalni trak in zraven napisal, da mediji žalujejo. "Novinarji protestiramo. Morali pa bi žalovati in protestirati vsi, ki so mnenja, da je pravica do svobodnega informiranja temeljna za vsako demokratično družbo."

V prisluhih največkrat prav premier
Vlada v obrazložitvi pojasnjuje, da se je za tak predlog zakona odločila, ker so v preteklosti podatki večkrat uhajali v javnost. Mediji pa poudarjajo, da so v bistvu največkrat objavljali prisluhe, v katere se je ujel kar sam premier Berlusconi. Njegovi nasprotniki opozarjajo še, da je predsednik vlade s tem vrata na široko odprl mafijcem.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.