Svet
5 ogledov

Berlusconi ne želi motiti Gadafija

Italija ravno iz Libije izvozi največ nafte. Italijanska podjetja so sklenila št Žurnal24 main
Berlusconi je tokrat tarča kritik zaradi odločitve, da ne bo obsodil nasilja v Libiji.

 

"Pojdi v pokoj"
Priljubljeni italijanski politik župan Firenc, 36-letni Matteo Renzi Berlusconija poziva, naj se umakne iz politike. Ne zaradi škandalov, ampak zaradi njegove starosti. "Preveril sem, samo šest let je mlajši od moje babice," je dejal Renzi. Prepričan je, da morajo v Italiji v pokoj poslati celo generacijo politikov.

Berlusconijeva vlada od začetka protestov v Libiji molči. Na vprašanje novinarjev, ali je v zadnjih dneh govoril z Moamerjem Gadafijem, je italijanski premier Silvio Berlusconi odvrnil: "Ne, nisem bil v stiku z njim. Dogajanje je še v teku, zato ne bom nikogar motil". Dogajanja v Libiji ni želel komentirati. Dejal je le, da je zaskrbljen zaradi dogajanja v celotni regiji.

 

Opozicija je nad njegovo izjavo ogorčena. Že dolgo namreč opozarjajo, da si Berlusconi zatiska oči pred očitnimi kršitvami človekovih pravic in drugimi nepravilnostmi v Libiji. Država je namreč zelo pomemben gospodarski partner naše zahodne sosede. "Po oglušujočem molku italijanske vlade ob krvavih protestih v Libiji in v drugih arabskih državah je njegova izjava, da noče motiti Gadafija zaradi več deset mrtvih na ulicah Bengazija in Tripolija, milo rečeno neprijetna,“ meni Piero Fassino, član opozicijske Demokratske stranke.

Italija bi morala, kot ena največjih libijskih zaveznic na Zahodu, biti med prvimi, ki so obsodili nasilje libijskih sil, menijo predstavniki opozicije. V Libiji naj bi v zadnjih dneh umrlo več kot sto ljudi. Med drugim naj bi vojska nad protestnike poslala ostrostrelce.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.