Svet
3 ogledov

Berlusconi: Nisem bolan, sem superman

Berlusconi se najbrž ne zaveda, da s svojimi izjavami žali predsednika ZDA, meni Žurnal24 main
Italijanski premier, ki se je spravil nad Evropski svet in komisijo, je povedal, da ni bolan in da je glede na to, kar mu je uspelo narediti v zadnjih 15 mesecih, kvečjemu superman.
"Dovolj imam kritik, ki jih posamezni evropski komisarji namenjajo predvsem Italiji. Od zdaj naj izjave daje le predsednik komisije ali pa njegov tiskovni predstavnik. V nasprotnem primeru bomo blokirali delo evropskega sveta," je takoj po pristanku v Gdansku, kjer se je udeležil slovesnosti ob 70. obletnici druge svetovne vojne, povedal italijanski premier Silvio Berlusconi. Zagrozil je celo, da bo zahteval odstop nekaterih komisarjev in funkcionarjev.

 
 

Belusconi ima v lasti komercialne televizijske postaje. Znano je, da tisto, kar v Italiji ni prikazano na televiziji, ne obstaja. Zaradi tega me je prepoved zelo prestrašila, a je dan po tem prišlo do eksplozije zanimanja za film.

Erik Gandini, režiser

 
Dennis Abbott, eden od tiskovnih predstavnikov evropske komisije, je namreč italijanski vladi poslal pismo, v katerem zahteva pojasnila glede čolna 75 beguncev, ki so jih dan pred tem v mednarodnih vodah nedaleč od Libije zavrnile italijanske patruljne ladje. Poleg tega je Johannes Laitenberger, tiskovni predstavnik predsednika evropske komisije Joséja Manuela Barrosa, izjavil, da je pravica do svobodnega izražanja eno od temeljnih zagotovil in načel EU. Laitenberger je imel v mislih tožbo, ki so jo Berlusconijevi pravniki sprožili proti rimski Repubblici in francoskemu Nouvel Observateurju, ker sta premierju postavila vrsto vprašanj o njegovi kredibilnosti, potem ko se je izvedelo za njegove spolne škandale, so zapisali v Dnevniku.

Z nekaj depešami so se zadeve medtem že umirile, saj predsednik evropske komisije ne želi zapletov pred glasovanjem za svoj drugi mandat.

Med obiskom Gdanska je italijanski premier nadaljeval tudi z medijskim obračunavanjem svojih nasprotnikov. Tako je večinskega lastnika skupine L’espresso Carla de Benedettija obtožil, da je švicarski državljan, glavnega urednika Repubblice Ezia Maura pa ovadil, da utajuje davke. "Jaz, da sem bolan? Glede na to, kar sem storil v zadnjih 15 mesecih, sem kvečjemu superman," je Berlusconi odgovoril na vprašanje, kakšno je njegovo zdravstveno stanje, so še zapisali v Dnevniku.

RAI in Mediaset nista hotela objaviti odlomka filma o Berlusconiju
Televizijska postaja RAI ni želela prikazati odlomka iz filma, ki Berlusconija obtožuje ustvarjanja "neresne medijske kulture, v kateri prevladujejo napol gole ženske in šovinistična mnenja". RAi je v pismu režiserju filma Eriku Gandiniju napisal, da je film žaljiv do premierja in da blati njegov ugled. Poleg RAI tega odlomka ni želel prikazati niti Berlusconijev Mediaset, so zapisali na Jutarnjem Listu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.