Svet
14 ogledov

Berlusconi odločen ustaviti begunce

1/4
Žurnal24 main
Italijanski premier med obiskom italijanskega otoka Lampedusa domačinom obljubil, da na otoku kmalu ne bo več severnoafriških beguncev.

"V 48 do 60 urah bodo Lampeduso naseljevali samo Lampedužani," je italijanski premier Silvio Berlusconi obljubil med obiskom otoka, na katerem je trenutno okoli 6000 severnoafriških beguncev, kar je več kot domačinov.

Od začetka letošnjih nemirov v severnoafriških državah se je na Lampeduso zateklo že okoli 20 tisoč ljudi, večinoma mladih Tunizijcev in beguncev iz Libije.

Oblasti pravijo, da so higienske razmere na otoku postale nevzdržne, zmanjkuje hrane za begunce, odnosi med domačini in migranti, ki živijo v začasnih kampih, pa so vse bolj nevzdržni. 

Potem ko v torek zvečer na otoku ni pristala nobena ladja, so italijanski mediji poročali, da je to prva noč po dolgem času brez novih migrantov.

V sredo zjutraj je na otok prispelo pet italijanskih ladij, ki naj bi začele odvažati begunce z Lampeduse v centre po Italiji, s tunizijskimi oblastmi pa se vlada po poročanju italijanskih medijev dogovarja o vrnitvi dela beguncev domov.

Italija je nezadovoljna s politiko Evropske unije do zadnjega vala beguncev, ki so ga povzročile vstaje v severni Afriki. "Ni dovolj le obljubljati minimalnih sredstev pri soočanju z begunsko krizo, Unija bi morala sprejeti načrt za nastanitev beguncev v preostalih evropskih državah," je poudaril.

Italija je sicer za ustavitev begunskega vala Tuniziji pripravljena plačati 130 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.