Svet
2 ogledov

Berlusconi se ne bo napil

silvio berlusconi EPA
Predvolilna obljuba. Če njegov politični nasprotnik Mario Monti ne bi presegel volilnega praga, je najprepoznavnejši italijanski politik napovedal, da se bo napil. Zdaj bo steklenice podaril.

Se bo držal svoje predvolilne obljube, da bo volilni poraz dosedanjega tehničnega predsednika vlade Maria Montija proslavil s tem, da se bo napil? Vprašanje je Silviu Berlusconiju danes zjutraj zastavil voditelj oddaje La Telefonata Maurizio Belpietro na televizijskem kanalu Canale 5 (sicer v Berlusconijevi lasti). "Vedno držim svoje obljube, rekel sem, da se bom napil, če Montijeva koalicija ne bo presegla 10-odstotnega volilnega praga. Vendar ga je, zato bom steklenice podaril," je odgovoril.

Volitve brez zmagovalca

Italijanske parlamentarne volitve včeraj niso prinesle zmagovalca: večino v poslanski zbornici je dobila levica, v senatu pa desnica, kar onemogoča vladanje leve ali desne koalicije, saj je za sprejem zakonodaje treba imeti večino v obeh zbornicah.

Veliko presenečenje včerajšnjih volitev je bil tudi uspeh italijanskega satirika Beppeja Grilla, ki je s svojim Gibanjem 5 zvezd dobil okrog četrtino glasov. Grillo je glas protesta proti obstoječi italijanski in evropski politiki, zato ni pričakovati, da bo sklepal koalicije z levico ali desnico. Četrta politična sila v italijanskem parlamentu pa je Center Maria Montija, ki je komajda presegla parlamentarni prag. V Italiji zdaj že govorijo o ponovitvi grškega scenarija in vnovičnih volitvah.

Čas za razmislek

"Čas je za razmislek, ne za nove volitve," je v intervjuju še dejal Berlusconi. Meni, da se morajo zdaj vsi žrtvovati za državo. Ne glede na to pa Berlusconi zavrača sodelovanje s koalicijo Montija. Ta naj bi po njegovih besedah Italijo pripeljal v nevarno spiralo s povečanjem dolgov, brezposelnosti in tega, da propada po tisoč podjetij na dan.

Italijanska levica ponuja programsko vlado

Najverjetnejši predsednik prihodnje italijanske vlade in vodja levosredinske koalicije Pier Luigi Bersani je danes napovedal, da njegova koalicija ne bo sklepala zavezništev z nobeno od strank, ampak bo odšla pred parlament s seznamom ključnih reform. "Ne bomo se šli diplomacije z enim ali drugim. Predlagali bomo nekatere ključne točke reform. V parlamentu bomo predstavili reformo institucij, reformo politike, vključno z novim zakonom o strankah, ukrepe za zaščito tistih, ki jih je kriza najbolj prizadela in novo evropsko politiko za ustvarjanje delovnih mest," je naštel Bersani.

Od strank pričakuje, da bodo vsaka zase prevzele odgovornost pred parlamentom in državo. Na novinarsko vprašanje, kako bi poimenoval predlagano vlado in kako dolgo bo živela, je odvrnil, da ne bo navajal poimenovanj niti ugibal o življenjski dobi takšne vlade.

Prvi odzivi političnih analitikov na Bersanijevo napoved kažejo, da ni velikega upanja za oblikovanje takšne ciljno usmerjene vlade. Čeprav so njegov nastop ocenili kot izjemno odgovoren, mnogi ne vidijo drugega izhoda kot pogajanja z eno ali drugo stranko za oblikovanje vladne koalicije, piše STA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.