Svet
10 ogledov

Berlusconi spet nad sodstvo

Silviu Berlusconiju se smeje kljub temu, da bo moral 6. aprila stopiti pred sodi Žurnal24 main
Italijanski premier Silvio Berlusconi vnovič poskuša spremeniti italijanski sodni sistem. Predlog le nekaj dni po odločitvi, da bo Berlusconi moral na sodišče.

S Silviem Berlusconijem, ki se bo moral zagovarjati zaradi spolnih odnosov z mladoletnico, naj bi se glede predvidenih reform strinjal tudi njegov kabinet. Po njegovih besedah naj bi šlo za spremembe, ki bodo naredile sistem bolj pošten in hiter. "Reforma temelji na načelih, ki so podlaga za civilizirano življenje," naj bi dejal svojim ministrom.

Predlog vključuje omejitev prisluškovanja in ponovno uveljavitev poslanske imunitete. Spremembe bi uvedel tudi v sodniških in tožilskih vrstah, v katerih naj bi se zdaj združevali proti njemu.

Spremembe uvaja zase?
Oglasili so se kritiki, ki pravijo, da želi uvesti spremembe zgolj zato, da bi se izognil sodnim procesom. Ogrožena naj bi bila tudi neodvisnost sodstva. "Predlagane vladne reforme niso v prid sodstvu in poštenim državljanom, ampak kriminalcem," opozarja opozicijski politik Antonio Di Pietro.

Spremembe mora dokončno potrditi vlada, kasneje pa morajo dobiti dvotretjinsko večino v parlamentu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.