Svet
8 ogledov

Berlusconi zadnjič na čelu vlade

Silvijo Berlusconi in njegov naslednik Angelino Alfano. Reuters
Italijanski premier Silvio Berlusconi je napovedal, da na prihodnjih volitvah leta 2013 ne bo več kandidat desnice za premierja.

Štafeto bo od Silvia Berluconija prevzel Angelino Alfano, ki so ga prav pred kratkim imenovali za sekretarja stranke Ljudstvo svobode.

Berlusconi ne dvomi, da bodo Alfana podprli tudi drugi v stranki, prav tako pa tudi Severna liga. Posvetil se bo tudi njegovi volilni kampanji. Za predsednika republike se ne bo potegoval. Na tem položaju vidi svojo desno roko Giannija Letto.

Premier že tretjič

Glede trenj znotraj koalicije, še posebej napetih odnosov s Severno ligo, je premier dejal, da prihajajo nove generacije. "To je povsem razumljivo. Vedo, da bova z Bossijem prej ali slej odšla, in na to se pripravljajo. S to razliko, da v Ljudstvu svobode že imamo mnogo dragocenih mladih ljudi, naslednika Bossija pa še niso našli," je dejal Berlusconi.

Berlusconi je v politiko vstopil iz podjetništva sredi 90. let prejšnjega stoletja. Premierski položaj je prvič prevzel leta 1994, ko je njegova komaj nekaj mesecev stara politična stranka Naprej Italija dobila relativno večino glasov.

Njegova vlada je zaradi trenj znotraj koalicije razpadla v dobrega pol leta. Premier je znova postal leta 2001 in mandat končal, aktualna vlada pa je bila imenovana leta 2008.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.