Svet
5 ogledov

Berlusconija čakali zaman

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Na milanskem sodišču se danes nadaljuje proces proti italijanskemu premierju Silviu Berlusconiju, ki ga bremenijo obtožbe o korupciji. Tudi danes so ga na sodišču čakali zaman.

Čeprav je Berlusconi zatrjeval, da se bo na sodišču pojavil, pa se danes to ni zgodilo. Njegovi zagovorniki so le prebrali pismo, v katerem je Berlusconi svojo odsotnost opravičil z nepredvidenimi obveznostmi.

Nenapovedane obveznosti
Še pred nekaj tedni so Berlusconijevi odvetniki zatrjevali, da se bo njihov varovanec v prihodnje udeleževal vseh zaslišanj na milanskem sodišču, ki naj bi bila vsak ponedeljek v januarju.

Berlusconi je skupaj z več drugimi osumljen, da je filmom umetno dvigal cene s kupovanjem prek navideznih podjetij v tujini. S tem naj bi Mediaset navidezno zmanjšal dobiček družbe v Italiji in posledično plačal manj davkov.

Kljub zagotovilom pa se Berlusconi zaradi nenapovedanih obveznosti, ki jih ima kot predsednik vlade, zaslišanja danes ni udeležil. Njegovo potezo so tako že kritizirali opozicijski politiki in premierja označili za lažnivca.

Davčne goljufije in poneverbe
Berlusconija je sicer pred obtožbami eno leto varoval kontroverzni zakon o imuniteti, ki pa ga je ustavno sodišče oktobra lani razveljavilo. Že sredi novembra lani je milansko sodišče nato nadaljevalo kazenski postopek, v katerem gre za sum davčne goljufije in poneverbe pri nakupu pravic za predvajanje ameriških filmov s strani Berlusconijeve televizijske mreže Mediaset v 90. letih minulega stoletja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.