Svet
15 ogledov

Berlusconija zapuščajo ministri

Iz vlade premierja Silvia Berlusconija naj bi danes izstopili štirje ministri, z Žurnal24 main
Iz vlade premierja Silvia Berlusconija izstopajo štirje ministri, zvesti predsedniku poslanske zbornice Gianfrancu Finiju. Poznavalci menijo, da odstop ne bo povzročil padca vlade.

Odstopni izjavi sta že podala minister za evropske zadeve Andrea Ronchi in namestnik ministra za gospodarski razvoj Adolfo Urso, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Odstopila naj bi tudi dva državna sekretarja.

Fini se je za umik ministrov odločil po četrtkovem pogovoru z vodjo Severne lige Umbertom Bossijem, ki je neuspešno poskušal posredovati med Finijem in Berlusconijem, potem ko je Fini od Berlusconija zahteval odstop. Bossi je namreč Finiju ponudil, da bi se pogajal o oblikovanju nove vlade pod vodstvom Berlusconija, kar je Fini odločno zavrnil in znova zahteval premierjev odstop.

Poznavalci menijo, da izstop ministrov ne bo zrušil vlade in da se bo politični boj zdaj prenesel v parlament, kjer ima Berlusconi večino v senatu, v spodnjem domu pa manjšino. Strinjajo pa se, da bo vlada padla veliko pred koncem mandata leta 2013.

Nezaupnica po sprejetju proračuna
Glavne politične stranke v državi so se konec tedna sicer strinjale, da bi do glasovanja o nezaupnici vladi lahko prišlo po potrditvi proračuna za leto 2011 v parlamentu. Razprava o proračunu naj bi se v parlamentu začela v torek, v senatu pa naj bi do glasovanja prišlo šele konec novembra ali decembra. Predlog za glasovanje o nezaupnici je sicer minuli teden vložila opozicijska Demokratska stranka, datum glasovanja pa morajo še določiti.

Berlusconi je v nedeljo izrazil prepričanje, da bi vlada v senatu dobila zaupnico. Če bi ji izglasovali nezaupnico v spodnjem domu, pa bi morali na predčasne volitve, je dejal, ob tem pa ocenil, da bi v tem primeru Finijevi "znova izgubili". "60 odstotkov volivcev podpira Silvia Berlusconija," je še dejal premier svojim privržencem, ki so se zbrali na srečanju v Milanu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.