Svet
7 ogledov

Berlusconijeva vlada implodirala

Fini je dokončno zapustil Berlusconija. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Silvio Berlusconi se je dramatično razšel s svojim najmočnejšim političnim zaveznikom Gianfrancom Finijem. Se Italiji obetajo predčasne volitve?

Napetosti med Berlusconijem in Finijem so se sicer nabirale že dalj časa, dokončno pa so eksplodirale včeraj zvečer, ko je Berlusconi Finija obtožil, da je izdajalec in zarotnik ter da načrtuje počasno smrt stranke, ki sta jo ustanovila skupaj.

Berlusconijeva stranka je zato izdala strog dokument, ki Finiju preprečuje dostop do položajev in dejanj, ki niso v skladu s strankino politiko. Italijanski premier je sicer zatrdil, da razhod s Finijem ne bo vplival na delo vlade, saj da imajo še vedno parlamentarno večino. A kljub temu mu grozi, da bo izgubil večino v vsaj enem parlamentarnem domu oziroma bo njegova večina zelo okrnjena. Fini namreč nadzoruje okoli 50 parlamentarnih glasov.

Neuradno naj bi Berlusconi svojim sodelavcem tudi že dejal, da, če bo število prebežnikov preveliko in če jim bodo „zagrenili življenje“ bi raje videl predčasne volitve. Uradno pa jesporočil, da bodo parlamentarci odločili ali bo Fini še vedno ostal predstavnik spodnjega doma parlamenta, mesto ki ga Fini samoiniciativno ne namerava zapustiti.

Dolgo zaveznika, sedaj sovražnika
Fini, nekdanji fašist, se je z Berlusconijem razšel potem ko je trdno stal za njim v treh minulih vladah. Do razkola med njima pa je prišlo, ko je Fini začel kritizirati moralnost in legalnost vladnih dejanj ter ko je začel vztrajati, da morajo politiki, vpleteni v sodne preiskave, odstopiti.

Berlusconija je tudi prisili, da je omilil zakon o prisluškovanju in kaznih za časopise, ki bi prisluškovanja objavili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.