Svet
12 ogledov

Berlusconiju sedem let zapora

Silvio Berlusconi EPA
Odločitev v primeru Ruby. Berlusconi obsojen na sedem let zapora, dosmrtno mu je prepovedano opravljanje javnih funkcij.

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je v primeru Ruby obsojen zaradi spolnega odnosa z mladoletnico in zlorabe položaja. Kljub temu, da je tožilstvo zahtevalo šestletno zaporno kazen in dosmrtno prepoved opravljanja javnih funkcij, so mu je sodnice prisodile sedem let zapora, odpovedati pa se bo moral tudi opravljanju javnih fukcij.

Sodba še ni pravnomočna, Berlusconijevi odvetniki pa so že napovedali pritožbo. Gre za razsodbo na prvi stopnji. V skladu z vsemi možnostmi, ki so za pritožbo na voljo, bi do dokončne razsodbe lahko minilo več let.

Prepričan, da bo oproščen

Berlusconi je v pisni izjavi, ki jo je objavil nekaj ur po razsodbi, ponovil, da je nedolžen, sodnike pa obtožil pregona. "Resnično sem bil prepričan, da bom oproščen, saj ni bilo absolutno nobene možnosti, da bi me na podlagi dokazov spoznali za krivega," je zapisal. Poudaril je, da se bo temu uprl, ker je "absolutno nedolžen" in ker ne želi opustiti boja za resnično svobodno in pravično Italijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na eni strani ogorčenje...

Tako Berlusconijevi odvetniki kot tudi poslanci njegovega desnosredinskega zavezništva so se na visoko kazen odzvali z ogorčenjem. Njegov odvetnik Nicolo Ghedini je menil, da je obsodba "daleč od vsake logike". "Absurdno je, da je sodišče Berlusconiju naložilo višjo kazen, kot jo je zahtevalo tožilstvo," je poudaril Ghedini in sodišče v Milanu obtožil pristranskosti.

Poslanec desnosredinskega zavezništva Gianfranco Rotondi je medtem govoril o "državnem udaru", s katerim naj bi želeli medijskega mogotca Berlusconija umakniti s politične scene. "Italijanska demokracija je ogrožena. Brez zločina in brez dokazov je bil obsojen eden glavnih akterjev italijanske politike v zadnjih 20 letih," pa je menil Berlusconiju naklonjeni senator Lucio Malan.

... Na drugi veliko veselj

Na drugi strani je manjša skupina protestnikov pred sodiščem po razglasitvi razsodbe navdušeno vzklikala in ploskala ter prepevala italijansko himno.

Oba zanikata spolni odnos

V sodnem procesu, ki je trajal več kot dve leti, Berlusconiju sodijo zaradi obtožb, da je imel spolni odnos z maroško prostitutko Ruby v času, ko je bila stara 17 let, kar sicer oba zanikata. Ob tem naj bi leta 2010 zlorabil uradni položaj, ko je posredoval pri policiji za izpustitev Ruby iz zapora.
Po navedbah Berlusconijeve obrambe je bil nekdanji premier zgolj "človeški", ker je dal denar Ruby. Berlusconi poleg tega trdi, da je Ruby iz zapora pomagal, ker mu je lagala, da je sorodnica egiptovskega voditelja Hosnija Mubaraka, in se je želel izogniti mednarodnemu škandalu.

Proces v primeru Ruby pa ne teče le proti Berlusconiju, temveč tudi proti trem njegovim sodelavcem, ki naj bi novačili ženske za zabave "bunga bunga" v vili nekdanjega italijanskega premierja.

Slaba sodna statistika

Gre že za drugi Berlusconijev poraz v sodni dvorani v zadnjih dneh. Prejšnji teden je italijansko ustavno sodišče zavrnilo pritožbo prvaka desnice v primeru Mediaset, v katerem je bil obsojen na štiri leta zapora zaradi utaje davkov. Prizivno sodišče je obsodbo v tem primeru že potrdilo.

Politične posledice za Italijo?

Analitiki so po poročanju britanskega BBC opozorili, da bi lahko imela razsodba velike politične posledice za Italijo. Oslabila bi namreč lahko vladajočo koalicijo premiera Enrica Lette, ki je odvisna od podpore Berlusconijeve stranke Ljudstvo svobode.

Komentarjev 1
  • Šemefuky 21:27 24.junij 2013.

    V Italiji itak ne moreš v zapor po 75 letu, ampak le v hišnega. In če pomisli možakar, kdo vse mu ga je vleku ali če je mogoče s pomočjo kemije kaj še sam uspel skupaj spraviti, si verjetno misli, ...prikaži več da se je splačalo. Dokler bodo vse stopnje zmlele in bo to pravnomočno ratalo, je malo verjetno, da se s kaznijo sreča pred Matildo.