Svet
24 ogledov

Bersani neuradni zmagovalec

Pier Luigi Bersani Reuters
Po neuradnih rezultatih italijanskih parlamentarnih volitev naj bi z 29,54 odstotka zmagala levosredinska Demokratska stranka Piera Luigija Bersanija, kljub temu pa ta ni dosegel večine v senatu.

Po preštetih domačih glasovih vse kaže na tesno zmago levosredinske stranke Piera Luigija Bersanija nad desnoredinsko stranko Silvia Berlusconija. Bersani naj bi zmagal za zgolj 0,36 odstotka, in sicer je pri volitvah v poslansko zbornico zanj glasovalo 29,54 odstotka volilcev, za Berlusconija pa 29,18 odstotka. Rezultati kljub temu še vedno niso dokončni, saj morajo prešteti še glasove Italijanov, ki živijo v inozemstvu.

Bersani brez večine v senatu

Kot kažejo še neuradni rezultati, je Bersani zmagal tudi pri volitvah v senat, kjer pa, kot kaže, ne bo zasedel večine, 158 sedežev. Število sedežev se namreč porazporedi glede na regionalne glasove, kjer lahko pričakujemo, da bo Berlusconi zasedel več sedežev. Ta je vodil v kar treh regijah od štirih največjih, in sicer v Lombardiji, Kampaniji in Sicilji.

Bersani je pri volitvah v senat neuradno dobil 31,63 odstotka glasov, Berlusconi pa 30,72 odstotka. Demokratska stranka Bersanija naj bi tako dobila 113 sedežev v senatu, Berlusconijeva stranka Ljudstvo svobode naj bi dobila 116 sedežev, gibanje Pet zvezd 54 sedežev in Državljanska izbira 18 sedežev. Italija se je tako znašla v nekakšnem zastoju, saj je za vladanje potrebna večina v obeh domovih.

Gibanje Pet zvezd, ki ga vodi komedijant Beppe Grillo, pa je tudi največje presenečenje volitev. Pri volitvah v poslansko zbornico so tako dobili kar dobro četrtino glasov. Pri volitvah v senat so dobili 23,79 odstotka glasov.

Prvi odzivi na neuradne rezultate

Med štetjem glasov so se pojavili tudi prvi odzivi na še neuradne rezultate. "Vsem je jasno, da v naši državi nastaja zelo kočljiva situacija," je ob zadnjem štetju dogajanje komentiral Bersani. Berlusconi pravi, da je za komentarje še prezgodaj. Njegov tajnik Angelino Alfano pa je rezultate označil za nenavadne ter opozoril na to, da moramo počakati še na uradno razglasitev glasov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.