Svet
36 ogledov

"Besede, ki jih je izrekel mož na smrtni postelji, so se izkazale za resnične"

Alexander Litvinenko EPA
Ruski predsednik Vladimir Putin je verjetno odobril umor nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka v Londonu, je ključna ugotovitev preiskave, ki so jo jo več let izvajali v Veliki Britaniji. Preiskava lahko zaostri odnose med Londonom in Moskvo.

Litvinenko, nekdanji vohuna KGB in nato njene naslednice FSB, ki je postal kritik Kremlja, je iz Rusije pobegnil leta 2000. Šest let kasneje je takrat 43-letni Litvinenko umrl v Londonu, nekaj dni po tem, ko je londonskem hotelu Millennium spil zeleni čaj, v katerem je bil redki radioaktivni izotop polonij-210.

Vladimir Putin    | Avtor: EPA EPA
"Operacijo FSB (ruska obveščevalna agencija) za umor Litvinenka je verjetno odobril (...) predsednik Putin," je na vrhovnem sodišču v Londonu danes izjavil sodnik Robert Owen,

Kot piše v raziskavi, ki obsega 300 strani, sta ga zastrupila nekdanji telesni stražar KGB-ja Andrej Lugovoj in njegov sodelavec Dmitrij Kovtun, ki sta sicer svojo vpletenost že večkrat zanikala. Britansko poročilo sta označila za "absurdno".

"Rezultati preiskave, ki so danes objavljeni javno, še enkrat potrjujejo protirusko držo Londona ter nezmožnost, da bi ugotovili pravi razlog za Litvinenkovo smrt,"  je dejal Andrej Lugovov, ki je sedaj poslanec. Tako Lugovoja kot Kovtuna želijo zaslišati v Londonu, vendar ju Rusija ne želi predati.

Putin imel motiv za umor

"Med Litvinenkom in Putinom je obstajalo osebno sovraštvo, zato je Putin verjetno odobril operacijo ruske obveščevalne službe za njegov umor," še ugotavlja preiskava. "Po vseh zbranih  podatkih, dokazih in analizah lahko zaključimo, da sta operacijo umora Litvinenka odobrila direktor obveščevalne agencije Patrushev in tudi predsednik Putin," so še sporočili v Londonu.

Zaostritev odnosov?

Preiskava utegne zaostriti odnose med Moskvo in Londonom, rusko zunanje ministrstvo pa jo je že označilo za pristransko in nerazumljivo ter politično motivirano.

"Radi bi poudarili, da rusko stališče v tej zadevi ostaja nespremenjeno in je dobro znano. Obžalujemo, da je bil ta izključno kriminalni primer spolitiziran in slabo vpliva na vzdušje dvostranskih odnosov," je za rusko tiskovno agencijo Tass dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Saharova.

Litvinenka so skušali ubiti že dvakrat pred tem, nekdanji vohun pa je iz Rusije zbežal v Veliko Britanijo, kjer je postal oster kritik Kremlja, delal pa je za britansko obveščevalno službo MI6.

Vdovino zadoščenje

Marina Litvinenko se je ob obletnici moževe smrti srečala z Borisom Berezovskim, | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Besede, ki jih je moj mož izrekel na smrtni postelji, ko je obtožil Putina, je zdaj dokazalo tudi britansko sodišče," pa se je na ugotovitve preiskave odzvala  Litvenkova vdova Marina. Pozvala je k izgonu vseh ruskih obveščevalcev, uvedbi gospodarskih sankcija in prepovedi vstopa za posameznike, vključno s Putinom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 6
  • URIAH HEEP 16:28 22.januar 2016.

    Jao, poglej malo dokazljivo sled za Hillary Clinton...A pa za Angleško krono, ZDA... To so ta pravi morilci Luciferijanci.

  • Ferluci 22:34 21.januar 2016.

    Pa daj, kaj bluziš! Pišeš tako nerazumljivo, da sploh ni jasno kaj bi rad povedal. Ne komentiraj, če ne razumeš članka.

  • Merkava4 19:23 21.januar 2016.

    Spet nekaj vedo o Putinu...tako kot v Sloveniji, kjer predsednik vlade odloča o osem kolesni škatli...Očitno Putina ne morejo zlomiti neposredno, poleg tega pa nimajo jajc, da bi objavili končno poročilo o sestrelitvi MH17...