Svet
45 ogledov

Bežijo s Krima

Ukrajinski vojak Reuters
Krim po referendumu. Neznanci ubili ukrajinskega vojaka. Prebivalci v strahu zapuščajo Krim. Aktivisti še vedno v ujetništvu.

Zamaskirani napadalci so v vojaški bazi v krimski prestolnici Simferopol ubili ukrajinskega vojaka in ranili poveljnika, so sporočile ukrajinske oblasti. Začasni premier Arsenij Jacenjuk je dejal, da je konflikt vstopil v vojno fazo, Rusijo pa obtožil vojnega zločina. Napad se je zgodil po podpisu Putinovega sporazuma o priključitvi Krima Rusiji, kar je Jacenjuk označil za največji rop v
zgodovini.

Smrtne žrtve med civilisti

Predvčerajšnjim so na Krimu našli mrtvega 39-letnega Tatara, ki naj bi ga trije zamaskirani neznanci ugrabili pred dvema tednoma med protesti proti referendumu. Organizacija Human Rights Watch poroča, da so na njegovem telesu našli znake mučenja. Tudi zato nekateri prebivalci, še posebno tatarske in ukrajinske skupnosti, s strahom spremljajo pridružitev Krima Rusiji. Po podatkih skupine aktivistov, ki preiskuje izginotje ukrajinskih protestnikov, na Krimu pogrešajo vsaj dva Tatara in tri proevropske aktiviste.

Pred dvema tednoma so proruski skrajneži ugrabili tudi krimski aktivistki Avtomajdana Katerino Butko in Oleksandro Rijazancevo. Po treh dneh groženj s smrtjo in pretepanja so ju izpustili. "Straši me, da nisva edini, ki sva to izkusili. Trije aktivisti so še vedno v ujetništvu," je povedala Butkova.

Bežijo s Krima

Nekateri Tatari, ki predstavljajo 12 odstotkov krimskega prebivalstva, in Ukrajinci zapuščajo svoje domove. Še posebej je zaskrbljena muslimanska sunitska manjšina, ki se boji ponovitve nasilja in deportacije iz časa Sovjetske zveze.

Največ pribežnikov s Krima – predvsem žensk z otroki – se je zateklo v Lvov. Okoli stotim so začasno namestitev zagotovili prostovoljci iz civilne organizacije Evromajdan. "Strah jih je, saj ne vedo, kdaj se bodo lahko vrnili nazaj oziroma kako bo ravnala Rusija," je dejala 18-letna Sofia Senik iz civilne organizacije Evromajdan in dodala, da jim bodo zatočišče nudili, dokler bo treba.

Komentarjev 3
  • kaperosi 18:25 19.marec 2014.

    BRavo Vladimir Putin

  • erikkk 15:05 19.marec 2014.

    Čist ist scenarij kot je bil v nekdanji jugoslaviji ...

  • Avatar čavez
    čavez 07:34 19.marec 2014.

    Le kje so sedaj posrani američani in evropejci, vseh je samo en velik gobec.