Svet
573 ogledov

Biden: Američani naj takoj zapustijo Ukrajino

Joe Biden Profimedia
Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek pozval ameriške državljane, naj zaradi povečanega tveganja ruske invazije nemudoma zapustijo Ukrajino.

Ameriški predsednik Joe Biden je opozoril, da bi razmere v regiji lahko hitro ušle izpod nadzora, in ponovil, da ne bo poslal ameriških vojakov za reševanje Američanov, če Rusija napade Ukrajino. "Ameriški državljani bi morali oditi zdaj," je dejal Biden v intervjuju za televizijsko mrežo NBC News. "Opravka imamo z eno največjih vojsk na svetu. To je zelo drugačna situacija in stvari bi lahko hitro ušle izpod nadzora," je opozoril, poročajo tuje tiskovne agencije.

Napetosti med Washingtonom in Moskvo so največje od hladne vojne, po nekaterih ameriških ocenah pa je Rusija v bližini meje z Ukrajino namestila že približno 130.000 vojakov. Kot je dejal Biden, ruska razporeditev raket, težkih oklepnikov in vojakov predstavlja "nevaren trenutek" za Evropo približno tri desetletja po razpadu Sovjetske zveze.

Na vprašanje, ali obstaja kakšen scenarij, po katerem bi ZDA potencialno poslale vojake za reševanje Američanov iz Ukrajine, je Biden odgovoril: "Ne. To je svetovna vojna, ko Američani in Rusija začnejo streljati drug na drugega."

Zahod Kremelj obtožuje, da po priključitvi Krima leta 2014 zdaj pripravlja novo invazijo na Ukrajino. Rusija je obtožbe zavrnila in trdi, da želi le zagotoviti svojo varnost pred sovražnostjo Kijeva in Nata.

Skupne vojaške vaje Rusije in Belorusije, ki potekajo v beloruski regiji Brest in na katerih po ocenah zveze Nato sodeluje okoli 30.000 ruskih vojakov, bojazni Zahoda, da bo Moskva napadla Ukrajino, še dodatno krepijo. V Moskvi medtem zatrjujejo, da bodo vaje potekale v skladu z mednarodnimi določili in da se bodo ruski vojaki po koncu vaj vrnili v domovino.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Syn
    Syn 13:32 11.februar 2022.

    A njega pa še ni noben pozval naj zapusti Belo hišo? Ta senilnež je res samo za vrabce strašit.