Svet
225 ogledov

Biden in Xi bosta skušala zgladiti spore

Joe Biden Xi Jinping Epa
V Kaliforniji se danes začenja forum azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja (Apec), ob robu katerega se bo predsednik ZDA Joe Biden srečal s kitajskim kolegom Xi Jinpingom.

Joe Biden in Xi Jinping bosta na prvem srečanju po enem letu poskušala zgladiti spore med največjima svetovnima gospodarstvoma. 
Odnosi med velesilama so sicer že tradicionalno napeti, v času Bidnovega predsedovanja pa jih bremenijo predvsem nestrinjanja glede Tajvana in ameriške omejitve izvoza naprednih tehnologij na Kitajsko.

Odnose je v začetku leta pretresel tudi incident s kitajskim balonom nad ZDA, ki ga je ameriška vojska, v prepričanju, da gre za vohunsko plovilo, sestrelila. Kitajska je takrat odziv ZDA označila kot histeričnega.

"Kitajska se ne boji konkurence, vendar nasprotujemo opredeljevanju odnosov med Kitajsko in ZDA v smislu konkurence," je pred Xijevim odhodom v Kalifornijo povedala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva v Pekingu Mao Ning.

Želijo si izboljšanja odnosov

Biden pa je pred odhodom v Kalifornijo v torek dejal, da si ZDA ne prizadevajo oddaljiti od Kitajske, temveč si želijo izboljšanja odnosov. V Washingtonu pred srečanjem tudi izpostavljajo potrebo po obnovitvi stikov med vojskama obeh držav, ki jih je Kitajska zaradi ameriškega povezovanja s Tajvanom prekinila.

Kot je v pogovoru za televizijo CBS povedal Bidnov svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan, je to pomembno, da "tekmovanje ne bi preraslo v konflikt".

Apec, ki je bil ustanovljen leta 1989, združuje 21 držav na obeh straneh Tihega oceana. V San Franciscu bo kljub ameriškim sankcijam zastopana tudi Rusija.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • jezero 07:07 19.november 2023.

    Tekmovanje med njima se bo nadaljevalo, za Ameriko bo to vedno dražje, a milijardo in pol ljudi ne bo mogla zaustaviti! In izvoz ameriške demokracije bo končam- In izvoz orožja verjetno tudi. In človeštvo se bo oddahnilo, in ameriški črnci ...prikaži več in druga množica ameriških revežev tudi.

  • Kmodri 23:07 16.november 2023.

    In potem je svizec zavil čokolado!