Svet
241 ogledov

Biden ostro obsodil predhodnika Trumpa

Ameriški predsednik Joe Biden Profimedia
Biden je na predvolilnem shodu opozoril na stanje demokracije v Združenih državah Amerike.

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek v Philadelphiji na predvolilnem shodu v Priladelphiji, zibelki ameriške demokracije, pred novembrskimi vmesnimi volitvami opozoril na prizadevanja Trumpa in njegovih podpornikov za spodkopavanje predsedniških volitev 2020 in opravičevanje napada na Kapitol 6. januarja lani, s čimer ogrožajo demokracijo. Nekdanji predsednik in tisti, ki podpirajo njegovo ideologijo Naredimo Ameriko spet veliko (MAGA), predstavljajo ekstremizem, ki ogroža temelje republike, je opozoril.

Ostro je napadel tiste republikance, ki sprejemajo Trumpovo ideologijo MAGA, in pozval svoje privržence, naj izberejo drugačno pot in branijo demokracijo.

Biden vidi Trumpa in njegove podpornike kot grožnjo državi

"V Ameriki ni prostora za politično nasilje. Pika. Nobenega. Nikoli," je opozoril Biden, ki je govoril pred Dvorano neodvisnosti, kjer sta bili pred več kot dvema stoletjema sprejeti deklaracija o neodvisnosti in ameriška ustava.

"Sile MAGA so odločene, da bodo to državo vrnile v preteklost," je dejal in opozoril na ogrožanje pravice do splava in drugih svoboščin, od kontracepcije do istospolnih porok. "Dolgo smo se tolažili, da je ameriška demokracija zagotovljena. Vendar ni tako. Braniti jo moramo. Zaščitite jo. Zavzemite se zanjo. Vsak izmed nas," je pozval.

"Niso vsi republikanci, niti večina republikancev, MAGA republikanci," je dejal Biden. "Vendar ni dvoma, da republikansko stranko danes obvladujejo, vodijo in ustrahujejo Donald Trump in MAGA republikanci, in to je grožnja tej državi," je opozoril.

V nadaljevanju je trdil, da "uspevajo v kaosu" in "ne spoštujejo ustave" ali pravne države. "Spodbujajo avtoritarne voditelje in netijo ogenj političnega nasilja", je ocenil in dodal, da sta na volitvah za njih možna samo dva izida, zmaga ali prevara. "Ne moreš ljubiti svoje države samo, ko zmagaš ti," je rekel Biden.

Jasneje kot kdaj koli prej je ameriški predsednik nakazal, da nameravajo demokrati vmesne volitve spremeniti v referendum o Trumpu. Demokratski predsednik se zaveda, da je zvezna država Pensilvanija lahko ključna za novembrske volitve in s tem nadaljevanje njegovega mandata, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"MAGA podporniki so odločeni, da to državo vrnejo v preteklost, nazaj v Ameriko, kjer ni pravice do izbire, zasebnosti, kontracepcije in pravice poročiti se s tistim, ki ga ljubiš''.
Joe Biden

Trump domnevno skril zaupne dokumente

Donald Trump je med preiskavo svojega posestva Mar-a-Lago na Floridi, ki jo je opravil zvezni preiskovalni urad FBI, domnevno skril nekatere dokumente. Kot je v torek objavljenem 54 strani dolgem dokumentu zapisalo ameriško ministrstvo za pravosodje, vse kaže, da je Trump na ta način želel ovirati preiskavo.

Ministrstvo je navedlo še, da je Trump agentom FBI izrecno prepovedal preiskavo skladišča. V 54 strani dolgem dokumentu je ministrstvo še dodalo, da je Trump najverjetneje s tem želel ovirati preiskavo. Trump kakršnekoli nepravilnosti zavrača, češ da je bila oznaka tajnosti z dokumentov umaknjena, ter trdi, da gre za "lov na čarovnice".

Policija je 8. avgusta v Trumpovem domovanju na Floridi zasegla več dokumentov z oznako "tajno", nekdanji predsednik pa je predmet preiskave zaradi suma, da je z njimi neprimerno ravnal, saj jih ob odhodu s funkcije ni predal nacionalnim arhivom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.