Svet
321 ogledov

Biden povozil Trumpovo odločitev

Joe Biden Epa
Bidnova administracija je odpravila prepoved izdajanja napotnic za splave

Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna je v ponedeljek odpravila prepoved izdajanja napotnic ženskam za splave na klinikah za načrtovanje družin, ki jo je sprejela prejšnja vlada predsednika Donalda Trumpa. Položaj glede napotnic se sedaj vrača v čase vlade Baracka Obame.

Ameriški proračun klinikam za načrtovanje družine zagotavlja okrog 250 milijonov dolarjev na leto, med drugim za kontracepcijo in osnovne zdravstvene storitve za revne ženske. V Trumpovem mandatu so tem klinikam prepovedali izdajanje napotnic za splav. Trumpova vlada je odločitev utemeljila s tem, da po zveznem zakonu proračunska sredstva ne smejo biti porabljena za splav.

Vendar pa pri tem ni šlo za porabo za splav, ampak za izdajanje napotnic za poseg, ki ga morajo ženske plačati same. Zdravstvene organizacije so Trumpov ukrep označile za poseg v odnos med pacienti in zdravniki. Verske in druge konservativne organizacije pa so ukrep pohvalile, ker je strogo ločil storitve za načrtovanje družin od splava.

Leta 2018 so klinike za načrtovanje družine v ZDA oskrbovale 3,9 milijona pacientk, ministrstvo za zdravstvo ZDA pa ocenjuje, da je ta številka zaradi prepovedi izdajanja napotnic padla za 40 odstotkov.

Sprejemajo vse bolj restriktivne zakone glede splava

Pravica do splava ni bila na vrhu prioritet predsedniških volitev leta 2016, niti leta 2020, ko je Biden premagal Trumpa. Vendar pa je Trump v štirih letih vladanja imenoval tri konservativne člane vrhovnega sodišča in nasprotniki pravice do splava upajo, da jim bo kmalu uspelo odpraviti odločitev sodišča v primeru Roe proti Wade, ki je leta 1973 ženskam dala pravico do splava po celotnem ozemlju ZDA.

Republikanske večine v državnih kongresih sprejemajo vse bolj restriktivne zakone glede splava, med katerimi najbolj odmeva teksaški. Omogoča zasebne civilne tožbe vseh, ki ženskam kakorkoli pomagajo pri splavu. Vrhovno sodišče ZDA bo o ustavnosti tega zakona odločalo v tekočem mandatu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • ico8 11:27 05.oktober 2021.

    Glede na to, da je Biden proti vsemu kar je Trump sploh omenil, ja prav skoda, da ni Trump se izjavil nekaj taksnega kot: Ce bo Biden predsednik, ne bo nikoli storil samomora!!!