Svet
1613 ogledov

Biden prispel v Izrael, arabski voditelji srečanje tik pred zdajci odpovedali

1/6
Profimedia
Obe strani druga drugo obtožujeta za krvavi raketni napad na bolnišnico v Gazi.

Ameriški predsednik Joe Biden je pristal v Izraelu, potem ko je bil njegov obisk v Jordaniji odpovedan. Na letališču ga je sprejel izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Biden bi se moral najprej v Jordaniji sestati s kraljem Abdulahom II., egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, a so arabski voditelji tik pred zdajci srečanje odpovedali.

Biden je v prvi izjavi skupaj z izraelskim premierjem dejal, da je namen njegovega obiska pokazati, na kateri strani konflikta so ZDA, kot je dejal, bodo ZDA nadaljevale s podporo Izraelu. Biden je opisal kruta Hamasova dejanja 7. oktobra, spregovoril tudi o izraelskih talcih in torkovem napadu na bolnišnico v Gazi. "Globoko sem užaloščen zaradi eksplozije v bolnišnici v Gazi včeraj. Na podlagi tega, kar sem videl, se zdi, da je to storila druga stran, ne vi," je po poročanju Guardiana in Al Džazire dejal Biden.

 

Medsebojno obtoževanje Izraela in Palestincev

Obe strani medtem druga drugo obtožujeta za krvavi raketni napad. Izrael je odgovornost pripisal palestinskemu gibanju Islamski džihad oziroma ponesrečenemu raketnemu napadu na izraelsko ozemlje, saj da je ena od raket padla na bolnišnico.

Izraelska vojska je na novinarski konferenci med drugim objavila video posnetka iz zraka, ki po njenih trditvah kaže, da je bolnišnico zadela palestinska raketa Islamskega džihada, ki je zašla. Na posnetkih je videti bolnišnico in njeno parkirišče pred in po napadu.

Če bi šlo za izraelski izstrelek, bi nastal krater in prišlo bi do večjega strukturnega uničenje poslopja, je dejal tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari. Dodal je, da je omenjena islamistična skupina v času eksplozije v bolnišnici z bližnjega pokopališča izstrelila okoli deset raket, poroča britanski BBC, ki dodaja, da dokazov še niso neodvisno preverili.

Hagari je poudaril, da je Izrael takoj začel preiskavo napada in da so z radarjem izsledili rakete, ki so bile neuspešno izstreljene z območja Gaze.

Prestregli pogovore

Obveščevalna služba pa je izsledila pogovore med Hamasom in Islamskim džihadom o njih, je dejal in predstavil prepis posnetka teh pogovorov. Na tej podlagi in na podlagi tega, da Izrael takrat raket ni izstrelil, je zatrdil, da je bolnišnico zadela raketa Islamskega džihada. Izpostavili so še, da je od začetka napadov na območje Gaze padlo 450 od tam izstreljenih raket.

Palestinci obtožbe zanikajo

V Islamskemu džihadu obtožbe zanikajo, prav tako v Hamasu, pri katerem zatrjujejo, da je bila bolnišnica tarča izraelskega zračnega napada. 

Islamski džiha trdi, da je Izrael ukazal evakuacijo bolnišnice ob grožnji bombnega napada in da jo je zadela bomba, ki jo je odvrglo letalo izraelske vojske. Bolnišnica je bila sicer med 20 na severu območja Gaze, k evakuaciji katerih je pozval Izrael v okviru poziva k evakuaciji prebivalstva na jug območja pred načrtovano izraelsko kopensko ofenzivo.

Zdravstvene oblasti območja Gaze, ki ga nadzira skrajno palestinsko gibanje Hamas, so sporočile, da je bilo v bolnišnici v Gazi v izraelskem obstreljevanju ubitih med 200 in 300 ljudi. Hamas pa je sporočil, da je bilo ubitih 500 ljudi.

Kaotične razmere

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Na današnjih posnetkih je videti kaotične razmere pred bolnišnico in reševalce. Palestinske oblasti v Gazi so razmere v bolnišnici označile kot "neopisljive", saj zdravniki operacije izvajajo na tleh in na hodnikih, včasih tudi brez anestezije. Veliko ljudi medtem čaka na operacije. Veliko žrtev je otrok in žensk, ki imajo zelo hude poškodbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obsodbe napada

Po svetu se vrstijo obsodbe napada na bolnišnico, visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk je napad obsodil kot povsem nesprejemljiv in pozval h kaznovanju odgovornih. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je pozval k takojšnji humanitarni prekinitvi ognja v Gazi. 

Na napad na bolnišnico v Gazi se je odzvalo tudi ministrstvo za evropske in zunanje zadeve pa tudi predsednik vlade Robert Golob in predsednica Nataša Pirc Musar. Vsi so napad ostro obsodili in poudarili, da morajo biti bolnišnice in z njimi civilisti zaščiteni.

"Nobenega opravičila ni za napad na bolnišnico, polno civilistov. Poskrbeti moramo, da bodo razjasnjena vsa dejstva, in da bodo odgovorni za ta napad tudi odgovarjali," je danes v Strasbourgu dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. 

WHO: Izgubljamo življenja

Razmere na območju oblegane Gaze po besedah vodje Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) "uhajajo izpod nadzora". "Vsako sekundo, ko čakamo, da bi medicinska pomoč prispela v Gazo, izgubljamo življenja. Oskrba WHO že štiri dni čaka na meji. Potrebujemo takojšen dostop, da lahko začnemo dostavljati zaloge, ki rešujejo življenja," je zapisal Tedros Adhanom Ghebreyesus na družbenem omrežju X.

Tedros je v torek zvečer obsodil napad na bolnišnico Al Ahli in pozval k "takojšnji zaščiti civilistov in zdravstvene oskrbe ter k preklicu ukazov za evakuacijo".

Medtem Izrael nadaljuje obstreljevanje območja Gaze, kjer je po lastnih navedbah napadel več deset tarč, povezanih z gibanjem Hamas, in ubil še dva visoka člana islamistične skupine. Obenem je izraelska vojska ponovila poziv prebivalcem območja Gaze, naj se umaknejo na jug enklave.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 11
  • Pišmevuh 14:05 18.oktober 2023.

    Tudi čelavi Scholz je mogel letet v Izrael, da izreče podporo 100x močnejši vojski kot je Hamas. Po poti domov, pa mu javjajo koliko mošej gori v Nemčiji. Važno, da podpirajo naci Azov. Kdo bi razumel.

  • bi_ba 13:30 18.oktober 2023.

    A vojne v Ukrajini pa ni več? Zanima sosedo.

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 13:11 18.oktober 2023.

    A ta ve kam je prišel???!!!