Svet
1 ogledov

Biden še na Kosovu

Biden bo balkansko turnejo zaključil na Kosovu. Žurnal24 main
Ameriški podpredsednik Joseph Biden je že prispel na Kosovo, zadnjo državo na njegovi balkanski turneji. V Prištini naj bi znova izrazil zavezo ZDA enotnemu, neodvisnemu in večetničnemu Kosovu.

Bidna je sprejel zunanji minister Skender Hysenij. Bidna naj bi po poročanju medijev kosovski predsednik Fatmir Sejdiu odlikoval z visokim državnim odlikovanjem. Ob predsedniku se bo visoki ameriški gost sestal še s premierjem Hasimom Thacijem. Predviden je tudi njegov govor v parlamentu, obiskal pa bo tudi ameriške vojake v oporišču sil Kfor Bondsteel blizu Uroševca.

Priština je ob tej priložnosti že polna plakatov z napisi Hvala Amerika in Dobrodošli na Kosovu, Bidna pa naj bi ob poti pričakale množice osnovnošolcev in dijakov s cvetjem. Biden je v Beogradu v sredo dejal, da ZDA ne pričakujejo, da bo Srbija priznala Kosovo in da priznanje nekdaj srbske pokrajine kot samostojne države ni predpogoj za izboljšanje odnosov med Washingtonom in Beogradom ali za članstvo Srbije v Evropski uniji.

Pred obiskom pa so v ameriški administraciji zagotovili, da ni pomembno, koliko držav je priznalo Kosovo, ampak da je neodvisnost Kosova kot države za ZDA nepovratna, kar vse bolj spoznava tudi preostali del mednarodne skupnosti. Kosovo je doslej priznalo 58 držav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.