Svet
1712 ogledov

Biden: ZDA ne podpirajo neodvisnosti Tajvana

Joe Biden Epa
ZDA ne podpirajo neodvisnosti Tajvana, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal ameriški predsednik Joe Biden, ko so ga povprašali po odzivu na rezultat predsedniških volitev na Tajvanu, ki jih je dobil dosedanji podpredsednik Lai Ching-te. Državni sekretar ZDA Antony Blinken pa je zmagovalcu volitev čestital.

Blinken je ob tem pohvalil robustnost demokratičnega sistema na Tajvanu, kjer so danes poleg predsedniških potekale tudi parlamentarne volitve. Dodal je, da je Washington zavezan ohranjanju miru in stabilnosti v Tajvanski ožini ter mirnemu reševanju sporov brez prisile in pritiska.

V Bruslju so medtem pozdravili današnji rezultat volitev na Tajvanu in čestitali vsem volivcem, ki so sodelovali pri "zglednem izvajanju demokracije". Zmagovalec volitev Lai sicer v izjavi urada visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella ni bil omenjen.

"EU je še naprej zaskrbljena zaradi naraščajočih napetosti v Tajvanski ožini in nasprotuje vsakršnemu enostranskemu poskusu spremembe obstoječega stanja. Mir in stabilnost v Tajvanski ožini sta ključna za regionalno in svetovno varnost ter blaginjo," še navaja izjava Borrellovega urada.

V tekmi za predsedniški položaj na Tajvanu je s približno 40 odstotki glasov zmagal kandidat vladajoče Demokratske napredne stranke (DPP) Lai Ching-te. Volitve sta pozorno spremljala predvsem Peking in Washington, ki se borita za vpliv v tej strateško pomembni regiji.

Kitajske oblasti so danes sporočile, da odločno nasprotujejo tujemu vmešavanju in separatističnim dejavnostim, katerih cilj je neodvisnost Tajvana. Ob tem so zatrdile, da nameravajo vztrajati pri ponovni združitvi Kitajske, saj Tajvan vidijo kot del svojega ozemlja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
 • Avatar Andrej42
  Andrej42 10:00 15.januar 2024.

  Tajvan je Kitajska in to priznavajo VSE države na svetu.. Samo ZDA provocira Kitajsko in podpira tajvanske separatiste, čeprav uradno ZDA podpira politiko celovite Kitajske.

 • Idioti 08:44 15.januar 2024.

  Hoče z drugimi besedami samo povedat , da nimajo prostih resursov za obrambo Taiwana in naj ne razburjajo Kitajce !

 • janči 12:29 14.januar 2024.

  Živi mrtvec tale Biden in takim pustijo vladati, tipično ameriško. Zato smo pa tam, kjer smo.