Svet
6 ogledov

BiH na poti v Evropo

Olli Rehn in Nikola Špirić sta parafirala sporazum o stabilizaciji in pridruževa Žurnal24 main
BiH stoji na začetku pridruževanja k Evropski uniji. Parafiran sporazum o stabilizaciji in pridruževanju z Evropsko unijo je pomemben korak na tej poti.

BiH je danes v Sarajevu kot zadnja med nekdanjimi jugoslovanskimi republikami parafirala sporazum o stabilizaciji in pridruževanju z Evropsko unijo. Sporazum sta parafirala evropski komisar za širitev Olli Rehn in predsedujoči svetu ministrov BiH v odstopu Nikola Špirić.

" To je pomemben korak," je dejal Rehn in dodal, da so se tisti, ki so menili, da je " prihodnost te države problematična in pod vprašanjem", motili. Špirić je poudaril, da " ne smemo zamuditi te zgodovinske priložnosti in dopustiti, da bi se ponovila zgodovina." Evropski komisar za širitev Rehn je opozoril še na nujnost vrste socialnih in gospodarskih reform, ki jih mora BiH izvesti na poti v EU.

BiH v korak s svojimi sosedi

Javier Solana je pozdravil podpis sporazuma, ki ga je Špirić (na sliki) označil za zgodovinsko priložnost. © AFP

 
Javier Solana , visoki predstavnik unije za skupno zunanjo in varnostno politiko, je poudaril pomembnost sporazuma zaradi politične krize v BiH, kjer pa so politični voditelji pripravljeni preseči nesoglasja. " Verjamem, da želite brez odlašanja uresničiti Akcijski načrt za reformo policije in da želite izpolniti zahteve za uresničevanje sporazuma. BiH ima velike možnosti, da gre v korak s svojimi sosedi in to je prednostna naloga. To je vaša odgovornost. Možnost, ki se vam ponuja, je naš skupni cilj ," je sporočil Solana.

Predsednik vlade Republike srbske Milorad Dodik je prav tako pozdravil parafiranje današnjega sporazuma. " Republika srbska ni upočasnjevala niti ne upočasnjuje evropske poti BiH, temveč želi pospešiti proces pod pogojem, da jo bodo razumeli in sprejeli, " je dejal Dodik.

BiH je pogajanja o stabilizacijsko-pridružitvenem sporazumu začela novembra 2005. Na tehnični ravni so jih sklenili decembra lani, sporazuma pa niso podpisali, ker Sarajevo ni izpolnilo zadnjega pogoja, reforme policije v skladu z načeli EU. Po teh načelih mora biti policija profesionalna, financirana iz enega proračuna, mora pa tudi prehajati meje med entitetama. Vse potrebne pogoje so izpolnili šele v ponedeljek, ko je vlada v Sarajevu sprejela akcijski načrt za izvajanje reforme policije.

Slovenija pozdravila sporazum

Slovensko zunanje ministrstvo je že pozdravilo podpis sporazuma. © AFP

 
S parafiranjem je BiH po mnenju Ministrstva za zunanje zadeve naredila korak na poti k evropskim integracijam. " Želimo, da bi današnji dogodek za Bosno in Hercegovino pomenil spodbudo za politični dialog ," so zapisali na spletnih straneh zunanjega ministrstva. Slovenija vseskozi poudarja pomen sklenitve stabilizacijsko-pridružitvenih sporazumov z vsemi državami regije, ker predstavljajo pomemben korak na poti k evropskim integracijam.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.